ceal-martiEl cap de Govern, Antoni Martí, ha participat aquest dijous a la 25a Assemblea Plenària del Consell Empresarial d’Amèrica Llatina (CEAL), que se celebra a Madrid des de dimecres i fins divendres, amb presència de més de 250 directius i presidents d’empreses. L’obertura econòmica i els avenços per fer d’Andorra un país més competitiu han centrat la seva al·locució.

A la seva intervenció, Martí ha afirmat que, a banda dels sectors tradicionals del comerç, el turisme de neu i de muntanya i el sector financer, “Andorra té un potencial fins ara no explotat en altres sectors”. Concretament, s’ha referit a “sectors com les noves tecnologies, el sector de la salut i el benestar i, en general, tots aquells que puguin constituir una moderna economia de serveis”.

El cap de Govern ha precisat: “No renunciem a fer allò que els andorrans saber bé fer bé: comerç, turisme i banca. Al contrari, hem estat treballant, i seguirem treballant, per millorar la nostra oferta comercial, modernitzar les nostres infraestructures turístiques i dotar la nostra plaça financera de majors cotes de transparència i cooperació, sense per això perdre la solvència i la competitivitat que l’han caracteritzat”.

Precisament en aquest darrer aspecte, Martí ha fet un recordatori del procés de reforma per a l’homologació del model econòmic andorrà i per l’adaptació als nous estàndards de transparència i cooperació internacionals.

En referència a les relacions internacionals, el cap de Govern ha anunciat davant els representants de la CEAL, que es reuneixen en assemblea per primer cop a Europa des de la seva constitució a Mèxic l’any 1990, que la voluntat de l’Executiu és negociar un acord d’associació amb la Unió Europea. Aquest acord ha de permetre, segons ha dit, “accedir de manera plena al mercat interior, salvaguardant certes especificitats pròpies d’un país de la nostra dimensió territorial”.

Però Martí també ha volgut fer referència a les relacions d’Andorra amb la resta del món, i en aquest sentit ha puntualitzat que “la participació a la comunitat iberoamericana ens ha permès durant la darrera dècada fer més estrets els vincles amb els països d’Amèrica Llatina, que constitueixen, sens dubte, una de les regions més dinàmiques del planeta”. El cap de l’Executiu ha aprofitat per recordar la presència de residents al Principat de països llatinoamericans com Argentina, Xile o Brasil, “que han anat augmentant en els darrers anys”, així com la creixent creació de comunitats d’andorrans a països llatinoamericans.

Martí ha resumit que “Andorra ha comprés que el paradigma ha canviat des de la protecció i l’excepcionalitat fins a l’obertura i la competitivitat”. A més, ha expressat que Andorra “ha de ser vista com una destinació” tant pels 8 milions de turistes que visiten el país anualment com per ser “l’origen d’iniciatives empresarials d’èxit”.

El cap de Govern ha finalitzat celebrat també la incorporació d’empresaris andorrans al CEAL, ja que “ells i tants altres empresaris han entès que l’èxit arribarà només si hi ha accions conjuntes i complementàries entre les institucions i el sector privat”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada