Martí creu que la transitorietat de 10 anys del règim del tabac és una proposta a analitzar

aleix-marti-lopez-ensenyatEl  cap de Govern, Toni Martí, creu que la proposta que la Unió Europea ha posat sobre la taula de mantenir el règim del tabac 10 anys i renegociar-lo si en aquest termini no s’ha pogut reduir el pes que té sobre els ingressos de l’Estat “s’ha d’analitzar, però no la dono per satisfactòria”.

Així ho ha posat de manifest en el marc de la nova reunió que ha tingut lloc aquest dilluns a la tarda amb els agents econòmics i socials sobre l’acord d’associació amb la UE. Martí considera que la proposta mereix “com a mínim una reflexió”, i que independentment d’això, el sector del tabac perdurarà si “som suficientment intel·ligents per evitar que hi hagi un diferencial exagerat que doni peu a pràctiques il·lícites”. De la seva banda, el conseller general socialdemòcrata Pere López, en representació de l’únic partit de l’oposició que s’ha unit al pacte d’Estat, ha indicat que els dos temes que preocupen a tothom són el tabac i les franquícies comercials, i que en aquest darrer aspecte, que és “l’essència de l’Acord Duaner”, ha dit que sembla que la Unió Europea no s’oposa al manteniment d’aquestes franquícies. Pel que fa al tabac, López veu amb bons ulls la disposició transitòria perquè considera que hi ha un marge suficient de temps per poder fer créixer altres sectors d’activitat.

Toni Martí ha assegurat que durant la reunió d’aquest dilluns, la tercera del pacte d’Estat, ha parlat amb la “màxima transparència” sobre les qüestions que afecten a la negociació sobre la lliure circulació de mercaderies perquè “no hi ha un pla b; o hi ha un bon acord o no hi haurà acord”.

Així, el cap de Govern ha confirmat que la Unió Europea ha posat sobre la taula una proposta per mantenir el règim del tabac durant 10 anys, i posteriorment s’analitzarà el pes que tingui aquest sector sobre els ingressos de l’Estat, o d’altres mecanismes, “perquè no passi tàcitament a un altre règim”. Martí ha volgut destacar que la UE ha fet la proposta perquè té la convicció que un canvi de paradigma econòmic necessita el seu temps i per tant ha desmentit el que es diu en relació “a què el Govern no defensa l’article 24 o que hi ha una falta de comprensió per part de la UE”. Amb tot, però considera que “cal anar més enllà encara”, de manera que no dóna la proposta per satisfactòria “però tenim l’obligació d’analitzar-la”.

Toni Martí ha reiterat que “no tot s’acaba amb el comerç”, sinó que també hi ha els serveis, el sistema financer, els sectors tecnològics més punters, o els avantatges perquè els joves puguin sortir a estudiar i a treballar, de manera que “cal mirar-ho des d’un punt de vista global”.

A més, considera que, independentment de la proposta per mantenir el règim del tabac durant 10 anys, “el tabac perdurarà si som suficientment intel·ligents per evitar que hi hagi un diferencial exagerat que doni peu a pràctiques il·lícites, i que alhora hi hagi marge suficient perquè els comerciants, els fabricants i l’Estat andorrà s’hi guanyin la vida”. De fet, Martí ha assegurat que el tabac és una qüestió de competitivitat, de preu, i que actualment el gran adversari d’Andorra és la Jonquera, on el tabac està en règim d’unió duanera i en règim de contingents.

Finalment, Martí ha dit que continua disposat a buscar totes les fórmules per tal que hi hagi un diàleg amb totes les forces polítiques. “Si la paraula que molesta és la de pacte d’Estat, canviem-la o busquem mecanismes perquè hi hagi una comunicació més àgil”, ha assegurat.

D’altra banda, el president del grup mixt i conseller general del PS, Pere López, creu que la proposta de la UE pot ser acceptable perquè tot i que la disposició transitòria sigui de 10 anys, cal tenir en compte que són a comptar del moment en què finalitza la negociació. Així, López calcula que “tenim des d’avui potser 14 o 15 anys per treballar amb altres línies”. En aquest sentit, considera que “no podem bastir una economia de serveis en base a un sol acord comercial”, sinó que “necessitem l’aportació addicional de l’acord perquè puguin créixer altres sectors d’activitat”.

López creu que la qüestió que més preocupa i un dels temes essencials de la negociació en aquest moment és el manteniment de les franquícies comercials, però ha assegurat que “la sensació és que ha d’haver-hi bones notícies”.

Finalment, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, ha dit “no tot s’acaba amb el tema del tabac”, sinó que cal un acord que serveixi per diversificar l’economia en d’altres aspectes. Així mateix, Ubach ha dit que donen ple suport a l’acord sempre que s’adopti tot el cabal social i laboral de la Comunitat Europea, una qüestió que segons Ubach formarà part del paquet, tal com li va comunicar el cap negociador de la UE, Thomas Mayr-Harting.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES