Martí avisa que no esperaran indefinidament a Ld’A per signar el pacte d’Estat sobre l’acord amb la UE

El cap de Govern, Toni Martí, ha defensat, aquest dimarts durant l’esmorzar de Nadal que ha ofert als mitjans de comunicació, la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea assegurant que “o mirem d’assolir l’acord o trigarem molts anys a tornar a tenir un nou mandat de la UE”.

En aquest sentit, considera molt important assolir un pacte d’Estat entre totes les forces polítiques, i per aquest motiu ha agraït la predisposició del PS i d’SDP. Pel que fa a Liberals d’Andorra, considera que és molt important que s’adhereixi al pacte i ha fixat la segona quinzena de gener com a data raonable per tenir un “pronunciament clar” de la formació. “Tots desitgem que Ld’A s’hi sumi, ara bé, el que no podrem és esperar indefinidament que s’acabin pronunciant”, i ha afegit que “si no el tenim, el que no farem és negar la possibilitat als demés de col·laborar”.

Pel que fa a les negociacions, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha explicat que en aquests moments estan a l’espera d’un segon esborrany de la part de marc institucional, i que estan acabant la fase d’intercanvis tècnics pel que fa a la primera llibertat que s’ha abordat, la lliure circulació de mercaderies.

El cap de Govern, Toni Martí, ha centrat bona part de l’acte d’aquest dimarts a defensar la importància de l’acord d’associació amb la Unió Europea, destacant que “sinó aprofitem aquest mandat històric de la UE trigarem anys a tornar a tenir una altra oportunitat”. En aquest sentit, ha avisat a Liberals d’Andorra que no esperaran indefinidament el seu posicionament, i ha afegit que “no vull pensar que hi ha ganes de dilatar el procés”, però ha recordat que la formació liberal ha dit en reiterades ocasions que volien aturar la negociació fins a la resolució de l’afer BPA. En aquest sentit, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha remarcat que “no hi ha una dicotomia entre resoldre la crisi de BPA i tirar endavant l’acord, sinó que tot forma part d’un mateix camí”.

Saboya ha explicat en quin punt es troben les negociacions, tant pel que fa al marc institucional com en la negociació de les quatre llibertats. En el primer cas, que és la part més política, el ministre ha indicat que van rebre un primer esborrany a l’estiu, es va fer una reunió a finals d’octubre entre totes les parts, i s’espera que al febrer es pugui disposar d’una nova versió del document que inclogui les aportacions dels tres països. Per part d’Andorra, les aportacions han anat destinades a disposar d’un marc el més participatiu possible que asseguri que els països estaran assabentats de les noves directives que es vagin aprovant.

Pel que fa a la negociació de les quatre llibertats, s’ha començat per la lliure circulació de mercaderies, sobre la qual ja s’han fet dues sessions de treball amb presència de representants de tots els ministeris implicats. Està prevista una altra sessió tècnica a principis d’any i s’espera que després d’aquesta fase d’intercanvis tècnics es pugui ja començar la fase de negociació amb un primer esborrany. Saboya creu que les negociacions de la resta de llibertats es poden allargar tot l’any 2016 i 2017, i ha volgut deixar clar, tenint en compte que volen comptar amb les aportacions de tots els sectors econòmics implicats i també de les forces polítiques a través del pacte d’Estat, que es treballa sobre la premissa que “res no està tancat fins que tota la negociació està tancada”.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES