euros

El cap de Govern, Antoni Martí, ha participat aquest dimarts a la tarda a l’acte de presentació oficial de les monedes d’euro andorranes, destacant en la seva intervenció que amb aquest encunyament de moneda “l’Estat andorrà assumeix un element essencial de la seva sobirania”. Això, ha afirmat, “ho fem en consonància amb un entorn i amb una realitat que avancen dia a dia cap a una major integració econòmica i social”.

Martí ha qualificat l’emissió de moneda com “un pas més que fa el Principat d’Andorra, un pas coherent amb la nostra trajectòria de les últimes dècades”. En aquest sentit, ha posat com a exemples la creació del sistema educatiu andorrà ara fa 30 anys, quan “vam desplegar una competència tan essencial com és l’educació”, així com “fa 20 anys, amb l’aprovació de la Constitució, quan els representants del poble andorrà van assumir un altre element clau de la sobirania com són les relacions internacionals”.

El cap de Govern s’ha mostrat conscient que l’encunyament de moneda, fruit de la negociació i la signatura de l’acord monetari amb la Unió Europea, pot generar dubtes i incerteses. En aquest cas, ha recordat que “vivim al segle XXI, i al segle XXI, la sobirania no és aixecar murs, sinó tendir ponts; la sobirania no és aïllar-se, sinó cooperar per obrir nous horitzons; en un món global, la sobirania és un instrument d’integració econòmica i social”.

Martí ha assegurat: “Pensar que seria millor quedar-nos el marge d’aquest món global seria equivocar-nos. Ja ens ho va dir el copríncep Hollande en la seva visita al juny: El tancament, l’aïllament, no ens hauria protegit de res”. És per això, ha expressat el cap de Govern, que “els andorrans hem fet una aposta col·lectiva per l’obertura i per la cooperació”.

Segons Martí, els euros presentats avui “simbolitzen la voluntat d’Andorra de seguir el camí de cooperació amb Europa iniciat amb l’acord duaner el 1989”. Aquest camí “ha de continuar amb la negociació d’un acord d’associació amb la Unió Europa que permeti un accés progressiu d’Andorra al mercat interior respectant certes especificitats”. El cap de Govern ha conclòs que “aquests euros andorrans són un acte de fidelitat amb el passat i de confiança en el futur”.

(Foto: S.F.G.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada