Martí apunta un augment de les cotitzacions i del salari mínim

marti-pantebreEl cap de Govern, Toni Martí, ha assegurat que “és el moment de flexibilitzar el mercat laboral”. Ho ha dit durant el discurs amb motiu de la presentació de l’Informe Econòmic 2014  de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, que s’ha fet aquest dimarts al migdia. Martí no ha donat més detalls d’aquesta flexibilització, ja que ha assegurat que els oferirà en el debat d’orientació política dels dies 8 i 9 d’octubre. A banda, ha assegurat que en breu s’abordaran les demandes de més quotes fetes pels empresaris, ja que “seria una absurditat que un govern no s’adaptés a les necessitats del seu sector productiu”. També ha apuntat la voluntat d’incrementar, durant aquesta legislatura, les cotitzacions a la CASS així com el salari mínim.

Martí ha destacat que la flexibilització del mercat laboral “en positiu” que es pot fer actualment, “amb menys de 500 aturats”, no és la mateixa que es podia fer quan n’hi havia 1.300. És per això que s’ha mostrat convençut que “és el moment de fer-la”.

També ha fet una reflexió “al tomb de les quotes”, fruit de les demandes fetes per part d’alguns empresaris, que aquest estiu s’han trobat sense treballadors. Martí ha assegurat que properament el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, “es posarà en contacte amb els agents econòmics i socials per parlar-ne”.

Un altre aspecte que també ha destacat Martí és que durant aquesta legislatura el Govern apujarà les cotitzacions de la CASS, ja que “arribarà un dia que el sistema no serà sostenible, i aquest debat no es pot allargar eternament”. Paral·lelament, també ha destacat la voluntat d’apujar el salari mínim fins a la meitat del salari mitjà.

En el seu discurs davant bona part del teixit empresarial del país, Martí també ha fet una crida “a la implicació de la societat civil” en el procés d’apropament a la Unió Europea. Més enllà del pacte d’Estat que va demanar a l’inici de legislatura, Martí ha destacat que cal “un pacte de país” i que tothom vagi en la mateixa direcció.

En aquest sentit, ha volgut concretar “quines són les línies vermelles” d’Andorra en aquest acord d’associació. En l’àmbit de la lliure circulació de persones, ha destacat que el Govern proposa “el manteniment d’instruments de gestió de la política immigratòria com les quotes en base a un període de transició associat a criteris de revisió i clàusules de salvaguarda”.

Pel que fa a la lliure circulació de serveis i capitals, Martí ha destacat que “s’ha escollit l’establiment de períodes de transició adaptats a la situació de cada sector econòmic a fi de facilitar-ne l’adaptació”. També s’ha apuntat a “la casuística particular dels mercats de l’energia i les telecomunicacions” i s’ha apostat per mantenir els continguts de l’acord duanes existent en l’àmbit de la lliure circulació de mercaderies.

Martí també ha fet referència a l’afer BPA i ha admès que “tot i que encara queden coses per resoldre, la qüestió està ben encarrilada” i ha assegurat que així ho han manifestat també els diferents actors internacionals –des de Manuel Valls fins a Fitch a través de la seva recent avaluació-. 

El PS, “preocupat” per la flexibilització laboral

Després de sentir el discurs del cap de Govern, la consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili, s’ha mostrat “preocupada” per la flexibilització del mercat laboral anunciada per Martí. “Vull recordar que no tenim llei sindical ni subsidi d’atur”, ha destacat Gili.

És per això que “creiem que aquesta flexibilització anirà a perjudicar els treballadors, i això ens preocupa veient el dèficit de lleis de protecció de cara als treballadors que tenim en aquest país”.

Ld’A veu difícil l’encaix de la borsa d’aturats andorrans a Europa

Per la seva banda, el conseller general de Liberals d’Andorra (Ld’A), Carles Naudi d’Areny-Plandolit, s’ha mostrat preocupat per com afectarà l’apropament a la Unió Europea als aturats del país. “Fins ara l’únic benefici que sentim és que amb l’apropament a Europa tindrem accés al mercat intern”, ha assegurat. Tot i això, “no oblidem que la nostra borsa d’aturats tindrà difícil l’encaix laboral en un mercat europeu de molts milions d’aturats”.

El conseller liberal també ha lamentat que “encara és hora que se’ns respongui a preguntes com ara quin serà el PIB d’Andorra quan s’hagi fet l’apropament a Europa”. En general, ha afegit, “volem saber en què estarem millor”.

Text i foto: ANA

1 comentari

  1. No se equivocó de carrera este señor porque lo suyo es publicidad engañosa subir los sueldos para subir las cotizaciones es lo mismo que no hacer nada……. A no ser que suba los sueldos porque los que cobran 100 euros más do que el mínimo lo único que conseguirán es que pague más cotización sin que su aumento se vea reflejado buena estrategia ….. Todos a trabajar por el sueldo mínimo creó que sería más beneficioso

Comments are closed.