martiEn  la seva intervenció en la reunió plenària de caps d’Estat i de Govern de la XXV Cimera Iberoamericana, Antoni Martí ha afirmat que és necessari fomentar la mobilitat i els intercanvis dels estudiants per a educar els joves en els valors universals i en la diversitat. Martí també ha expressat que les polítiques d’Educació locals han de donar resposta als reptes globals de desenvolupament d’oportunitats per a les futures generacions.

El cap de Govern ha pronunciat el seu discurs aquest dissabte davant alts mandataris de 22 països de la comunitat iberoamericana que debaten al voltant del tema “Joventut, Emprenedoria i Educació” a la ciutat colombiana de Cartagena d’Índies.

Durant la seva al·locució, Martí ha exposat davant els diferents caps de Govern i d’Estat aplegats en la sessió plenària, que l’educació és una de les prioritats de l’Executiu i que ha estat l’eix central de la política exterior d’Andorra en l’àmbit multilateral. El cap de Govern ha expressat que l’educació va ser l’eix fonamental de la presidència andorrana del Consell d’Europa el 2012-13 i que ha estat una temàtica recurrent en l’acció d’Andorra dins de l’Organització de Nacions Unides, també ha dit que ha estat sempre present en la participació d’Andorra en fòrums multilaterals com l’Organització Internacional de la Francofonia i en la Cimera Iberoamericana, en aquest sentit ha agraït a Colòmbia haver pogut celebrar la 25a Conferència Iberoamericana de ministres d’Educació a Andorra.

El cap de l’Executiu ha conclòs el seu discurs reiterant la seva felicitació a la secretaria pro-tempore colombiana per l’organització d’aquesta cimera. Ha desitjat molts èxits a Guatemala per l’organització del 2018 i ha agraït especialment la bona acollida de la proposta de celebrar la Cimera Iberoamericana a Andorra el 2020.

Antoni Martí ha pogut trobar-se en reunió bilateral amb el rei d’Espanya, Felip VI, amb el qual han celebrat la tradicional excel·lent relació entre els dos Estats. Martí ha pogut tractar amb el màxim mandatari espanyol l’avançament de les negociacions d’Andorra per l’acord d’Associació amb Europa així com el procés d’obertura i d’homologació econòmica del Principat. Felip VI ha felicitat a Martí per la presentació de la candidatura d’Andorra per acollir la celebració de la Cimera el 2020, per la oportunitat de visibilitat que aquest esdeveniment suposa davant la comunitat internacional.

La possibilitat de que Andorra sigui seu de la Cimera l’any 2020 també ha estat aplaudida pel primer ministre de la República de Portugal, António Costa, tal com ha expressat a Antoni Martí en reunió bilateral. Durant la seva trobada Martí i Costa han comentant aspectes referents a les relacions d’ambdós països com són la propera ratificació del Conveni de no Doble Imposició així com de les possibilitats d’inversions d’empreses portugueses a Andorra. L’agenda de la negociació amb Europa també ha estat un dels aspectes tractats en la reunió.

Durant la jornada d’avui estan previstes altres trobades bilaterals amb països com ara Mèxic. Martí ha valorat de manera molt positiva la presència d’Andorra a la Cimera per l’enfortiment de les relacions internacionals que suposen aquest fòrum.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada