Martí anuncia que amb ell com a cap de Govern no hi haurà ni impost de successions ni sobre el patrimoni (Vídeo)

Durant el discurs del cap de Govern que dóna inici al Debat d’Orientació Política, Toni Martí ha dit que ‘mentre jo sigui cap de Govern no s’introduirà cap nou impost més a Andorra: ni l’impost de successions i donacions, ni l’impost sobre el patrimoni’. Aquest anunci l’ha fet després d’avançar alguns dels paràmetres sota els quals es regirà l’IRPF que entrarà a tràmit parlamentari després que el Govern l’aprovi en la propera sessió de Consell de Ministres del 3 de juliol. I és que en tres anys s’hauran introduït l’impost de societats, el de la renda dels no residents, el d’activitats econòmiques, l’IGI i l’impost sobre la renda.

Una de les novetats de la llei de l’IRPF és que ‘la majoria de ciutadans no hagin de presentar la declaració de la renda’ ja que s’aplicarà un sistema de retenció en origen. És a dir, ‘serà la mateixa CASS qui recaptarà la retenció per IRPF’. El cap de Govern ha assegurat que aquest sistema és per ‘no complicar més la vida ni als treballadors ni als empresaris’.

El projecte de llei de l’IRPF situarà l’impost en el llindar dels 24.000 euros anuals, ‘a partir dels quals es començarà a tributar amb un 5%’. Serà a partir dels 40.000 euros anuals que es pagarà un 10% de la renda, i es preveuran, segons ha explicat Toni Martí, exempcions i deduccions per a famílies on només treballa un dels membres, per a persones amb fills o ascendents a càrrec, per a situacions d’incapacitat i per l’adquisició de la primera residència.

El cap de Govern també ha avançat que el nou impost inclourà les rendes del treball i ‘les rendes del capital que encara no estan gravades’, és a dir, els interessos i els dividends provinents de societats estrangeres. Unes i altres tindran exempcions, en el cas dels interessos s’evitarà perjudicar el petit estalviador i hi haurà una exempció de 3.000 euros; i en el cas dels dividends quedaran exempts els de societats andorranes perquè queden gravades per l’impost de societats.

Transparència i Europa

La implantació de l’IRPF, un cop aprovada la llei a finals d’any segons preveu el cap de Govern preveu, completarà el model fiscal d’Andorra que fa que el país avanci cap a l’homologació internacional i la transparència. En aquest sentit, Toni Martí ha insistit en què ‘Andorra té el deure de no quedar-se de braços creuats i fer una política d’anticipació’ davant el reclam internacional dels intercanvis automàtics d’informació fiscal, i en concret el del copríncep francès François Hollande.

Martí ha assegurat que en aquest horitzó de canvis en el sistema financer, és necessària la col·laboració entre les entitats financeres i les institucions públiques.

També ha parlat Martí de les relacions amb Europa, i ha reiterat la voluntat del Govern d’assolir una integració progressiva en el mercat interior europeu a través de l’EEE, a l’estil de Liechtenstein identificant ‘certes derogacions, règims transitoris i clàusules de salvaguarda, (…), una adaptació de les normes per no posar en risc la nostra identitat nacional i els delicats equilibris’.

1 comentari

  1. No es tracta de l’impost de successions ni de patrimoni. El problema es que al programa de DA no es parlava per enlloc d’un IRPF. Si es vol introduir un canvi d’aquest calat, cal convocar eleccions explicar-ho als ciutadans i un cop legitimats fer-ho. Qualsevol solució que no passi per aquí es un engany als ciutadans.
    Martí i Cinca sou uns mentiders i uns ineptes.

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES