Martí a l’ONU: “La història d’Andorra és la història de l’adaptació continuada al seu entorn”

marti-onuEl cap de Govern, Antoni Martí, ha pronunciat avui el seu discurs a l’Assemblea General de les Nacions Unides, davant la qual ha reivindicat la capacitat d’Andorra, al llarg de la història, d’adaptar-se al seu entorn i s’ha referit al canvi actual i a l’obertura que el país està vivint, així com a l’aposta per un món més interrelacionat, més obert i amb uns vincles econòmics, culturals i socials més forts entre els països.

En aquest sentit, Martí ha remarcat la importància de l’acord assolit recentment entre els Estats Units i l’Iran com un pas clau en la política de prevenció dels conflictes desenvolupada al si de les Nacions Unides.

El compromís d’Andorra per acollir refugiats sirians també ha estat present en el parlament de Martí, que s’ha referit a la tradició d’acollida i integració del país. Així mateix, el cap de Govern ha expressat el desig que el Principat participi d’una solució equilibrada i pactada en el marc europeu.

En el discurs, Martí també s’ha referit al compromís global d’aconseguir una reducció significativa en l’emissió de gasos d’efecte hivernacle per tal d’aturar l’escalfament global i un cop més ha reiterat que Andorra ha estat un dels primers països a fer efectiva la seva contribució nacional a la Conferència dels Estats part al Conveni marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (la COP 21) que se celebrarà el desembre a París.

Martí ha refermat el compromís d’Andorra en la reforma del Consell de Seguretat de les Nacions Unides en la línia de la declaració política impulsada per França i Mèxic sobre la suspensió del veto en casos d’atrocitat de masses.

La jornada d’avui tanca la participació de Martí i del ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, a la 70a Assemblea General de les Nacions Unides, que ha servit per fer efectiva l’adopció per part d’Andorra de l’agenda post2015 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, un full de ruta per acabar amb l’extrema pobresa i la fam al món d’ara 2030.

Durant aquesta setmana, Martí i Saboya han aprofitat per celebrar diverses reunions bilaterals amb d’altres caps d’Estat i de govern així com ministres d’Afers Exteriors de països presents a la 70a Assemblea General, principalment amb estats membres de la Unió Europea. En aquestes trobades, el cap de Govern i el ministre d’Exteriors han explicat les reformes econòmiques dutes a terme per Andorra en els darrers anys i han refermat els compromisos del Principat en pro de la cooperació i la transparència. En aquestes reunions, Martí i Saboya també han tingut ocasió d’abordar les negociacions d’Andorra amb la Unió Europea sobre l’acord d’associació, així com altres qüestions d’interès bilateral.

En l’àmbit bilateral el cap de Govern s’ha reunit amb els presidents de Bulgària i de Croàcia, i el ministre Saboya s’ha trobat amb un total de 21 ministres d’afers exteriors d’entre els quals els de Portugal i Liechtenstein, amb els quals Andorra ha signat sengles convenis per evitar la doble imposició; els de Mònaco i San Marino, amb els quals s’ha debatut sobre el procés negociador amb la Unió Europea; i amb els de la Santa Seu, Hongria, Suïssa, Luxemburg, Suècia, Colòmbia, Eslovàquia, Bèlgica, Itàlia, Xipre, Islàndia, Colòmbia, Nova Zelanda, Kazakhstan, Kirguizistan, Polònia i Romania.

L’Assemblea General de les Nacions Unides ha estat aquest any l’escenari per a l’establiment de relacions diplomàtiques amb Iran.

El cap de Govern ha assistit a la reunió presidida pel secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, per reforçar la cooperació sobre la migració i els moviments de refugiats des de la perspectiva de la nova agenda per al desenvolupament. Al llarg dels actes de l’Assemblea General, el cap de Govern ha conversat amb el mateix secretari general, amb l’alta representant europea per Afers Exteriors i Política de Seguretat, Sra. Federica Mogherini, i amb el ministre francès d’Afers Exteriors i Desenvolupament Internacional, Laurent Fabius.

Per la seva banda, Saboya ha pres part de la cimera per a l’adopció de l’agenda post-2015 i ha participat en nombrosos esdeveniments sobre la lluita contra el canvi climàtic. Entre altres, el ministre Saboya també ha estat present a actes sobre educació, a la reunió d’alt nivell del vintè aniversari de la Conferència de Beijing sobre la dona, a la reunió ministerial de l’OSCE sobre les operacions de pau, a un acte ministerial sobre el desenvolupament sostenible organitzada per l’Organització Internacional de la Francofonia, a la Conferència ministerial per a l’entrada en vigor del CTBT (Tractat per a la prohibició completa dels assaigs nuclears), i un altra reunió sobre la necessària reforma del consell de seguretat en actes que tenen per objectiu limitar l’ús del dret de veto en els casos d’ atrocitats de masses.

Amb motiu de la seva participació a l’Assemblea General de les Nacions Unides, que aquest any celebra el 70è aniversari, el cap de Govern ha convidat els andorrans que resideixen als Estats Units a la tradicional recepció que ha tingut lloc al local de la Missió.