Els alumnes del Col·legi Janer Marta Visa i Sergi Carreres han estat els guanyadors de la final de la setena edició del dictat nacional que s’ha celebrat aquest diumenge al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. L’esdeveniment organitzat pel Departament de Política Lingüística del Govern, amb la col·laboració d’RTVA i el Comú d’Andorra la Vella, ha arribat a la seva fi amb uns 170 alumnes participants que han hagut d’escriure correctament uns fragments de les novel·les El museu de l’elefant, de Joan Peruga, i L’escala del dolor d’Albert Villaró. Els primers premiats de cada categoria han rebut un xec de 500 euros cada un.

Després de superar la primera fase del dictat nacional, els tres estudiants de cada classe que van tenir millors resultats a la primera prova han pogut participar, aquest diumenge, a la final del dictat nacional. Així, hi havia convocats 201 estudiants, dels que hi han anat al voltant de 170, segons la tècnica de Política Lingüística, Marta Pujol, que ha participat en l’organització de l’esdeveniment.

A les 9.50 hores del matí, els alumnes de tercer curs dels tres sistemes educatius han fet el seu dictat, amb un fragment del llibre L’escala del dolor d’Albert Villaró, llegit per l’actor Xavier Fernández. I a les 10.50 hores ha estat el torn dels alumnes de quart curs, que han hagut d’escriure correctament una part de la novel·la de Joan Pergua, El museu de l’elefant.

A tots els participants se’ls ha regalat la novel·la amb la que han hagut de fer la prova, i com a novetat, enguany han pogut demanar als seus autors que la signessin, ja que han assistit a l’esdeveniment.

En aquesta ocasió, els alumnes han trobat diverses dificultats, ja que qualsevol falta, ja siguin accents mal posats o poc clars, paraules que no s’han escrit o que s’han inventat, apòstrofs, dièresis, es o as poc clares, i fins i tot signes de puntuació incorrectes, penalitzaven. En només unes hores, els tretze professors participants han corregit tots els dictats per poder donar els premis als millors.

La directora de promoció Cultural i Política Lingüística del Ministeri de Cultura, Montserrral Planelles, i la consellera de Cultura del Comú d’Andorra la Vella, Meritxell Rabadà, han estat les encarregades de donar els premis als alumnes que han obtingut les millors puntuacions.

Els primers premis, un xec de 500 euros per a cada un, han estat per als alumnes del Col·legi Janer Marta Visa, de quart, i Sergi Carreres, de tercer. En segon lloc han quedat Sergi Casavelles, de quart curs de l’escola andorrana d’Ordino, i Adrià López, de tercer del Col·legi Sant Ermengol, i han rebut un xec de 300 euros cada un. Les terceres guanyadores han estat Maria Martin, de quart, i Sheila Blanco, de tercer de l’escola andorrana d’Encamp, i han rebut un xec de 150 euros cada una.

La tècnica de Política Lingüística, Marta Pujol, ha assenyalat que s’ha trobat un molt bon nivell en els dictats corregits, tot i que ha explicat que mai ha passat que algú hagi escrit el dictat sencer sense cap falta. Entre les paraules més complicades d’enguany ha destacat l’òrix beisa, un mamífer africà que molts estudiants no havien sentit mai i per tant no sabien com escriure-ho.

El guanyador de tercer, Sergi Carreres també ha indicat que li han semblat difícils altres paraules com esmorteïda, per la dièresi, o inintel·ligible, per la ela geminada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada