Marsupilami: Captureu un marsupilami!

Portada del llibre Marsupilami. Captureu un marsupilami!
Portada del llibre Marsupilami. Captureu un Marsupilami!

Títol: Marsupilami: Captureu un marsupilami!
Escriptor/a: FRANQUIN, André
Il·lustrador/a: André Franquin
Traducció: Vilardell, Albert
Editorial: Base
Col·lecció: Marsupilami
Pàgines: 46
Edat: a partir de 9 anys

Comencem amb un preàmbul necessari: el Marsupilami és un personatge creat pel meravellós André Franquin (un dels autors més importants i més influents de la història del còmic) el 1952 dins les pàgines de les històries d’Espirú i Fantàstic, on ben aviat es va convertir en un habitual i un dels personatges més estimats.

El 1960 Franquin deixa la sèrie i s’emporta el seu personatge, de qui conserva els drets d’autoria, després d’alguns anys de litigis; Marsupilami mai més compartirà vinyetes amb Espirú i Fantàstic. El 1987 Franquin, amb Greg i Batem, n’escriu noves aventures sota una nova capçalera editorial: Marsu Productions, que són els àlbums que amb tant encert editorial Base està posant a la nostra disposició.

Aquest àlbum que ens ocupa reuneix tot un assortit d’històries curtes fetes senceres pel mateix Franquin, cosa que li dona un valor excepcional. És el número zero de la col·lecció, perquè recull aventures aparegudes molt abans, moltes dins les revistes Risque Tout o Spirou, o en el context d’aquest personatge. L’autor li dona al personatge un humor certament ingenu i bonhomiós, però cap a meitat del llibre, quan les històries s’apropen més als anys vuitanta, ja ens anem trobant amb un Franquin més mordaç i gamberro, encara, però, lluny del de les seves Ideas negras (2015, ECC), l’únic cop que surt descaradament i descarnadament de l’entorn infantil i juvenil.

Gràficament és un àlbum meravellós i genial, no en va és a ell a qui copien i no ell qui copia; el mateix Francisco Ibáñez mai se n’ha amagat. La manera de resoldre les extremitats dels personatges, els escenaris de fons, la plasticitat dels moviments i els traços caricaturescs són algunes de les seves marques d’identitat, que li permetien mirar als ulls el mateix Albert Uderzo. Història viva de la bandeé desinée.

I a ulls d’un infant què trobem? Doncs un còmic molt divertit amb un personatge meravellós que no para mai quiet i de qui contínuament intuïm facultats noves. Huba, huba, hop!

Jaume Vilarrubí

/ Clijcat / Faristol

TOTES LES NOTÍCIES