Marsella

Superfície: 240,62 Km2. La ciutat se situa al sud-est de França.

Població: Prop de 900.000 habitants. Marsella és la segona ciutat més poblada de França.

Clima: El clima de Marsella és el típic mediterrani, amb hiverns suaus i humits i estius secs i calorosos. Els mesos més freds són el gener i el febrer, amb mitjanes d’onze graus; mentre que al juliol i a l’agost, les temperatures mitjanes volten els 30 graus.

Cuina: La gastronomia marsellesa es basa en els productes frescos km0. Això vol dir, que els peixos, cuinats de les més diverses maneres són un dels plats típics de Marsella. Tot plegat, cuinat amb oli d’oliva i amb la utilització d’herbes aromàtiques. Un dels plats també típics són els “pieds et paquets”, uns peus de porc amb cap-i-pota, amb salsa. Tampoc no hem d’oblidar la bullabesa, ‘boullabaise’, una sopa de peixos, que podria ser equiparable a un ranxo de pescadors. De fet, es creu que l’origen d’aquest plat es troba a Catalunya.

Marsella és el tercer port comercial en importància per darrere del de Roterdam i d’Ambers i un dels destins turístics de platja més importants de França.

Culturalment parlant, Marsella és una ciutat activa. No en va aquest any 2013 és Capital Europea de la Cultura. Múltiples i interessants museus, no tan sols per les obres que acullen sinó també per la bellesa arquitectònica dels edificis. Aquest és el cas del Museu d’Història, el de Belles Arts o el Cantini, que acull obres de Picasso. No cal oblidar, d’altra banda, l’elegant Òpera de Marseille, construïda el 1787, en la qual han actuat els més importants cantants d’òpera a nivell internacional.

Marsella és una ciutat acollidora per passejar. En aquest sentit, és especialment típic el barri de Le Panier, on trobem múltiples botigues d’artesans en el pa i pastissers. Una de les més populars és la Chocolatière du Panier. A més a més, un dels símbols d’aquest barri és l’edifici de La Charité, del segle XVIII, a l’interior del qual hi ha restaurants i museus.

Altres zones populars de la ciutat són la plaça Castellane i Cours Julien. Aquest últim, un dels barris més alternatius de Marsella.

El castell d’If, a l’illa del mateix nom, situada al davant de la badia de Marsella, és un lloc històric que Alexandre Dumas va descriure en la seva obra El comte de Montecristo. Aquest castell és un dels fortins que protegeixen el port de la ciutat, considerat des d’antic com a punt de comunicació importantíssim.

Un dels edificis més importants de la ciutat és la Basílica de Santa Maria la Major. Espectacular arquitectònicament parlant ja que és d’estil romànic amb trets orientals i bizantins.

D’esglésies, també cal fer especialment menció a la Nôtre-Dame de la Garde, coronada amb una efígie daurada de la Verge Maria.

L’Ajuntament de Marsella, el Palau de la Borsa o el Palau de Longchamp són d’interès per visitar.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES