Marsella

Superfície
240,62 Km2. La ciutat se situa al sud-est de França.

Població
Prop de 900.000 habitants. Marsella és la segona ciutat més poblada de França.

Clima
El clima de Marsella és el típic mediterrani, amb hiverns suaus i humits i estius secs i calorosos. Els mesos més freds són el gener i el febrer, amb mitjanes d’onze graus; mentre que al juliol i a l’agost, les temperatures mitjanes volten els 30 graus.

Cuina
Els peixos, cuinats de les més diverses maneres són un dels plats típics de Marsella. També ho són els “pieds et paquets”, uns peus de porc amb cap-i-pota, amb salsa. Menció a part té la bullabesa, ‘boullabaise’, una sopa de peixos, que podria ser equiparable a un ranxo de pescadors. L’oli d’oliva i les herbes aromàtiques són basics en la cuina marsellesa.

Marsella és el tercer port comercial en importància per darrere del de Roterdam i d’Ambers i un dels destins turístics de platja més importants de França.

Culturalment parlant, Marsella és una ciutat activa, amb múltiples i interessants museus i edificis de gran bellesa arquitectònica dels edificis. Aquest és el cas del Museu d’Història, el de Belles Arts o el Cantini, que acull obres de Picasso.També, l’elegant Òpera de Marseille, construïda el 1787, en la qual han actuat els més importants cantants d’òpera a nivell internacional. Marsella és una ciutat que convida al passeig. En aquest sentit, és especialment típic el barri de Le Panier, on trobem múltiples botigues d’artesans en el pa i pastissers. Una de les més populars és la Chocolatière du Panier.

A més a més, un dels símbols d’aquest barri és l’edifici de La Charité, del segle XVIII, a l’interior del qual hi ha restaurants i museus. Altres zones populars de la ciutat són la plaça Castellane i Cours Julien. Aquest últim, un dels barris més alternatius de Marsella. El castell d’If, a l’illa del mateix nom, situada al davant de la badia de Marsella, és un lloc històric que Alexandre Dumas va descriure en la seva obra El comte de Montecristo. Aquest castell va ser en el seu moment històric un punt important de protecció del port de la ciutat, considerat des d’antic com a punt de comunicació importantíssim. Un dels edificis més importants de la ciutat és la Basílica de Santa Maria la Major, de gran bellesa en combinar diversos estils com el romànic amb trets orientals i bizantins.

D’esglésies, també cal fer especialment menció a la Nôtre-Dame de la Garde, coronada amb una efígie daurada de la Verge Maria. L’Ajuntament de Marsella, el Palau de la Borsa o el Palau de Longchamp també mereixen una visita detallada.

Per El Tot Granollers / AMIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.