Andorra la Vella acull des d’aquest dimecres el 8è Comitè Sectorial d’Igualtat d’Oportunitats de la Unió de Ciutats Capitals Iberoamericanes (UCCI), amb l’objectiu de compartir experiències i ajudar els països subdesenvolupats que tenen més problemes de desigualtat. No obstant, l’empresària Maria Reig, que ha pronunciat la conferència inaugural, ha alertat que als països més desenvolupats ‘tampoc es pot exercir plenament el dret a la igualtat’, i que els impactes de les activitats econòmiques en la societat estan creant noves formes de desigualtat relacionades amb la immigració, el turisme sexual o els abusos de les persones. En aquest sentit, Reig considera que, a banda de les polítiques d’educació, s’han de tirar endavant ‘noves eines que assegurin que la igualtat sigui efectiva’. De la seva banda, la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha afegit que tot i que Andorra gaudeix d’uns bons nivells d’igualtat, cal seguir treballant per no fer passos enrere i, en un context de crisi econòmica, ‘cal racionalitzar els recursos per continuar donant els mateixos serveis’.

Fins divendres 4 d’octubre, els representants de les capitals iberoamericanes debaten a Andorra sobre les polítiques d’igualtat i d’integració. El secretari general de l’UCCI, Fernando Villalonga, ha explicat que els reptes en aquest àmbit són molt grans perquè la diversitat dels països iberoamericans fa que aquestes polítiques siguin molt diferents entre les diferents ciutats. Per aquest motiu, ha indicat que els països més desenvolupats, com Andorra, ‘tenen l’obligació de transferir els coneixements i les bones pràctiques als menys desenvolupats’.

La cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha destacat que Andorra fa molts anys que treballa amb polítiques d’igualtat i de gènere, i que el Consell General té paritat real sense necessitar una legislació expressa. Tot i això, considera que s’ha de continuar treballant perquè la igualtat real no està assolida, ja que hi ha molts llocs directius dominats per homes, i per evitar que es facin passos enrere.

Pel que fa a la decisió del Govern de prescindir del servei de psicologia a les dones víctimes de la violència domèstica, Ferrer ha dit que amb un context de crisi econòmica, s’ha d’intentar que en el cas que es retalli un servei fix, com era aquest, el servei es continuï donant a través d’alguna altra via.

La conferència inaugural ha anat a càrrec de l’empresària i exconsellera general Maria Reig, que ha volgut explicar que fins i tot als països desenvolupats no es pot exercir plenament el dret d’igualtat, i que hi ha diferències en el nivell d’educació entre els països, sobretot en l’àmbit de la formació del talent.

A més, Reig ha alertat que si bé s’ha avançat en temes d’educació, sanitat, drets jurídics o d’infància, els impactes de les activitats econòmiques han creat uns desajustos que generen desigualtats ‘molt més grans de les que es volen pal·liar amb polítiques d’educació’. L’empresària s’ha referit a efectes climàtics, mediambientals, d’immigració, d’abusos de les persones o fins i tot de turisme sexual, i considera que s’han d’engegar eines noves que assegurin que la igualtat sigui efectiva.

 Mesures de control de despesa abans de l’IRPF

D’altra banda, i en relació al grup d’empresaris que s’ha posicionat en contra de l’IRPF, Maria Reig ha assegura que està a favor d’aquest nou impost, però creu que abans d’aplicar aquests nous tributs, s’haurien d’aplicar mesures de control de la despesa i de bona gestió. En aquest sentit, considera que l’endeutament que estan creant les administracions i les polítiques que no sempre inverteixen els diners on cal, no estan beneficiant gens el país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada