Maria Reig alerta dels riscos de fer una obertura econòmica sense definir el model d’Estat i de societat

L’empresària Maria Reig ha posat damunt la taula la necessitat de definir el model d’Estat i el model de societat que es vol per Andorra. Reig creu que ‘una obertura econòmica sense haver definit un model de país i de societat portarà conseqüències’. L’empresària andorrana ho ha exposat en la seva ponència a la Diada que organitza la SAC a la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent, en la qual també ha reclamat unitat tant en el sector privat com en el polític.

Maria Reig ha afirmat que actualment Andorra és víctima d’haver bastit un país durant els anys 50 ‘sense full de ruta’ i que això ‘ha portat a una societat molt desequilibrada i a l’endeutament’.

L’empresària, que s’ha mostrat totalment partidària de l’obertura perquè ‘Andorra ha de trobar la seva plaça dins l’economia internacional’, ha dit, però, que aquesta ‘s’ha de gestionar amb cura’ i que fer aquesta obertura sense abans haver definit un model de país i de societat ‘portarà conseqüències’.

Per a ella aquest model d’Estat i de societat ha d’estar basat en la qualitat, l’eficiència i l’agilitat. Reig creu que ‘Andorra té característiques idònies per singularitzar’ -com les dimensions del país i uns valors arrelats- i que ‘si fóssim capaços de trobar les singularitats d’Andorra construiríem un territori competitiu i un model de societat molt interessant per a altres països’.

Maria Reig ha destacat la mida del país dient que ‘és idònia per atraure projectes perquè el nostre territori pugui ser un país pilot, identificar quins són els segments socials i econòmics que són punters al món, assajar-los aquí i exportar-los al món’.

Al mateix temps no s’ha mostrat partidària ‘d’atraure una multinacional sense haver definit aquest model, ja que pot crear molts conflictes’. La inversió estrangera ‘no ha de venir a empobrir el país’ ha dit, sinó que ‘hem de triar les que donin valor al país i a la societat, i no les que empobreixen a la població o posen en perill el territori’.

En relació a l’empresariat andorrà, Reig creu que ha d’evolucionar que ‘avui encara és massa individual’ i que ‘ha d’aprendre a ser líder col·lectiu’.

‘Falta lideratge transformador’ ha assegurat, i que cal aglutinar tot el sector privat. De tota manera ha dit que aquesta aglutinació ha de saber quin model de societat es vol: ‘Si tenim el model d’estat i societat, el lideratge hi serà. Avui no veiem clar cap a on hem d’anar’.

6 comentaris

 1. Aquesta dona representa tot allò que ens ha portat a on estem. Una mostra de respecte vers la seva persona voldria dir un amén a tot això. Un amén a hipotecar territori andorrà per compensar la mala gestió del patrimoni personal, un amén a comprar una plaça al nostre (cada dia menys respectat i brut) Consell General, un amen a la pèrdua d’identitat nacional enfront dels vicis dels països propers. Obrim els ulls; aquesta dona representa la generació perduda, la que no ha respectat la terra dels seus avantpassats ni el model andorrà (d’altra manera no hauria educat el seu fill frontera avall, com si créixer aquí fos de maleantes i pobres). Si això ha de ser mostra d’alguna cosa potser que ens fotem una plomada al cap. Defugim de tot el que representa aquesta dona i el seu entorn. Vet aquí una mala andorrana.

  1. Noto molta demagògia en el que exposes. Cap “prova” del que recrimines.
   Què et fa a tu ser una “bona andorrana”?
   Al menys hi ha algú que defensa canvis i proposa actuacions. Qui més ho fa?
   Ah si! Màxima 6, me n’oblidava. I espero que no facis “assimilacions” facils.

 2. Veig que curiosament les cròniques son d’agència, suposo que de l’ANA, des de fa un temps propietat del fill de la Sra. Maria Reig, també propietària dels terrenys on surt l’innecessari tunel dels dos valires a la banda d’Encamp, els mateixos terrenys on volen posar l’heliport els contraris al Patapou. uff, quantes coincidències no trobeu?

 3. Per descomptat que si Joan. Estic d’acord amb la teva apreciació sobre la Maria Reig.
  El meu comentari anava dirigit als mitjans de comunicació, que sempre donen veu als mateixos.
  Em consta així mateix que, al menys, Màxima 6 de credibilitat no n’en falta. I la seva intervenció a la Diada de Prada ha estat molt encertada, justament en la mateixa línia que la de la Maria Reig. Se li hauria de concedir el mèrit d’haver apuntat cap a un mateix objectiu, com a mínim. Per la resta no puc parlar. Al César el que és del César.

 4. Evidentment que hi han categories quan algú se les sap guanyar. AD800 i Patapou no són més que plataformes sense credibilitat que només miren per elles i pels interessos d´alguns per tenir cadira, i no per l´interès general. Gent d´esquerres que volen viure de subvencions. La categoria de la sra. Reig, agradi o no, d´acord o no, és una barbaritat. La prova està amb tot el que ha fet, i el que ha mantingut de la seva herència.

 5. Trobo moltes similituds entre els factors que exposa Maria Reig i la primera ponència del matí que ha presentat el president de l’associació Màxima 6, que per cert apuntava alguna recepta més.
  A ella se li donen totes les llums i els mèrits, i a un representant de la societat civil ni se l’esmenta, com tampoc a l’altra associació ciutadana AD800.
  Sembla que encara hi han categories.

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES