Avui s’ha lliurat el Premi Unicef Andorra 2019 i la guanyadora ha estat Maria Guillamet amb el projecte “SolidaryWheels” .

Aquest any és una edició molt especial ja que coincideix amb l’inici dels actes de celebració del nostre 25è aniversari. El nostre comitè es va fundar el 1994 i des de llavors, el seu màxim objectiu ha estat el treballar per a que els drets de cada infant estiguin garantits. Hi això no seria possible sense persones i entitats com les que amb aquest premi es volen guardonar.

Aquest premi, creat el 2012, té per objectiu reconèixer la feina que persones, de manera voluntària i molt sovint anònima, duen a terme a favor dels infants, a Andorra i arreu del món. Vetllar perquè cap nen ni nena vegin vulnerats els drets que els emparen és la missió que Unicef té encomanada. Per això Unicef treballa perquè gaudeixin d’una vida digna, que inclou l’accés a una nutrició saludable, a l’educació, a la sanitat… i protegirlos contra tota mena de discriminació per raó de sexe, raça o discapacitat.

El premi Unicef Andorra es pot concedir a projectes, iniciatives o actuacions que una persona, institució, empresa, emprenedors socials o grup de persones hagi desenvolupat amb els objectius següents:
• Conscienciar i mobilitzar la societat sobre la infància i els seus drets.
• Generar canvis reals en la vida dels infants, ja sigui amb caràcter general (per a tota la infància) o dirigits a un grup en particular.
• Aconseguir millores socials en un sentit ampli i donar prioritat a les orientades a la infància i dirigides a col•lectius menys afavorits o vulnerables.
Aquesta feina es veu reforçada per la labor que també en l’àmbit de la infància desenvolupen entitats i persones com els 5 candidats d’aquesta edició: el projecte A Simple Aid, Autea, la Sra. Mariona Badia, la Dra. Maria Giró, i la Maria Guillamet amb el projecte Solidary Wheels.

Del projecte A Simple Aid destaca el fet d’harmonitzar esport, educació i solidaritat amb al recollida de material escolar i esportiu per escoles en països en vies de desenvolupament. Costa Rica, Cap Verd, Mèxic i ara Uganda ja els han acollit.

De AUTEA, l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra que va néixer amb la finalitat d’orientar i ajudar les famílies, intentar millorar la qualitat de vida de les persones afectades, defensar els seus drets i contribuir a la divulgació i coneixement dels trastorns de l’espectre autista, en destaquem la seva tasca de formació i difusió del trastorn de l’espectre autista.

De la Sra. Mariona Badia, actualment directora de l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp, per diferents projectes per promoure la solidaritat entre el seu alumnat. Berenars solidaris, recollides d’aliments o tallers solidaris són habituals.

De la Dra. Maria Giró el seu treball d’acompanyament emocional als adolescents i joves del país a través de la xarxa de salut mental infanto-juvenil.
I Solidary Wheels, representada per la Maria Guillamet, la seva assistència a persones migrants, incloses infants, en trànsit cap a Europa. Acaba de tornar d’aquest periple solidari després d’haver passat per Itàlia, Grècia, Macedònia i Bòsnia.

Amb la qualitat de les cinc candidatures rebudes, la tasca del jurat no ha estat gens fàcil! Després de la reunió del jurat dels premis, la guanyadora del Premi Unicef Andorra 2019, donada la seva labor voluntària, social i humana i en reconeixement del seu compromís i esforç, ha estat la Maria Guillamet de “Solidary Wheels”. En paraules del jurat, la tasca dedicada al col·lectiu de persones desplaçades i migrants encara és mínima arreu del món i no som conscients del perill que corren, sobretot, els infants, on es vulneren constantment els seus drets. Volem recordar que actualment i segons dades d’ACNUR, es calcula que hi ha més de 68 milions de persones desplaçades de les quals 25 són refugiades i migrants. S’estima que la meitat són menors i necessiten accés al serveis més bàsics i que els seus drets estiguin garantits i protegits. La Maria i Solidary Wheels treballen amb aquest objectiu que compartim des del Comitè d’Andorra.

La guanyadora del Premi Unicef Andorra 2019 ha rebut una escultura de l’artista andorrà Jordi Casamajor.

El jurat també ha decidit que els altres quatre candidats fan igualment una tasca molt important en favor dels drets de la infància a través de programes i iniciatives diferents entre sí però que tenen en comú que els beneficiaris són diversos col·lectius d’infants, adolescents i joves que requereixen una especial atenció. Per agrair-los la seva feina, tots ells han rebut un diploma de finalistes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada