Marcos Mandojana és nomenat nou cònsol general dels EUA a Barcelona

mandojana

Marcos Mandojana ha estat nomenat nou cònsol general dels Estats Units a Barcelona, un càrrec amb jurisdicció a Catalunya, l’Aragó i també al Principat d’Andorra. El nomenament és efectiu des d’aquest passat dissabte 15 d’agost. Així ho ha donat a conèixer el Consolat dels Estats Units a Barcelona aquest dilluns en un comunicat de premsa. Mandojana substitueix així a la fins ara cònsol general Tanya C. Anderson.

El cònsol general és el principal oficial del Consolat General dels EUA a Barcelona, la funció primordial del qual és proveir assistència a ciutadans dels EUA que viatgen o resideixen a Catalunya, l’Aragó i Andorra. A més, tal com assenyala el comunicat, el cònsol general “manté contacte regular amb les autoritats locals i regionals, empresaris, ONG i institucions acadèmiques i culturals, amb l’objectiu d’enfortir els lligams institucionals, econòmics i culturals entre el districte consular i els EUA i promoure noves vies de cooperació en matèries d’interès compartit”.

Com a diplomàtic de carrera, Mandojana ha ocupat anteriorment diversos càrrecs, com ara el de director adjunt del Departament d’Estat per a la regió del Sud-est Asiàtic Continental; assessor especial del subsecretari d’Estat Bill Burns; conseller polític adjunt a l’ambaixada dels EUA a Bogotà (Colombia); conseller econòmic adjunt a l’ambaixada dels EUA a Lima (Perú); responsable per a Hondures i Panamà a l’Oficina d’Afers Centreamericans del Departament d’Estat; cònsol d’Afers Polítics, Econòmics i Consulars a l’ambaixada dels EUA a Lisboa (Portugal); i cònsol d’Afers Polítics i Consulars a l’ambaixada dels EUA a Manila (Filipines).

Abans d’incorporar-se al servei diplomàtic dels EUA al 2000, Mandojana va treballar al ‘National Democratic Institute for International Affairs’ (NDI). A més, ha treballat també per al senador Bill Frist (R-TN) i com a investigador biomèdic al Brasil i a Carolina del Nord. Mandojana és màster per la ‘Eisenhower School for National Security and Resource Strategy’ de la ‘National Defense University’, i per l”School of Foreign Service’ de la Universitat de Georgetown. És llicenciat en Biologia, Estudis Francesos i Europeus i Ciències Polítiques per la Universitat de Duke. Parla espanyol, portuguès, francès i tagàlog.

(Text i foto: ANA)