Marcel Hirscher: ‘M’agradaria disputar una cursa a Andorra cada any’

La pista Avet del sector Soldeu de Grandvalira, que aquest dissabte ha acollit l’Eslàlom Gegant d’homes i l’Eslàlom de dones de les Finals de la Copa del Món Andorra 2019, ha estrenat la nova plataforma esquiable que ha permès ampliar l’arribada i disposar de més espai per al públic. Unes 5.000 persones, procedents sobretot d’Andorra, d’arreu del Pirineu, de França i fins i tot de molt més lluny, s’han acostat per gaudir dels descensos dels millors esquiadors del món. Tots ells han convertit l’Avet en l’epicentre dels Pirineus de l’esquí alpí. El públic s’ha entregat a l’espectacle que han ofert els corredors i corredores, i s’ha establert una interacció molt intensa entre les dues parts gràcies a la proximitat de la grada amb la pista.

D’aquesta manera, la nova zona d’arribada de l’estadi de competició Avet ha superat el majúscul test que suposa acollir unes Finals de la Copa del Món. El bon temps ha tornat a ser el protagonista d’aquesta penúltima jornada de l’esdeveniment, amb sol i temperatures suaus però amb una pista i un estat de la neu que han estat a l’alçada de les exigències de la Federació Internacional d’Esquí (FIS). El treball dels tècnics, sumat a la bona orientació de la pista, ha permès mantenir la neu en unes condicions que han sorprès els corredors. Precisament, l’imbatible Marcel Hirscherha dit que les condicions que ha trobat a Soldeu estan per sobre de les seves expectatives, ja que no s’esperava que hi poguessin haver “condicions hivernals amb un temps primaveral”. En aquest sentit, ha assegurat que “l’organització és perfecta” i que li agradaria poder “disputar una cursa aquí cada any”.

L’Avet és una de les poques pistes del circuit de Copa del Món que permet simultàniament disputar un Gegant i un Eslàlom, ja que per la seva amplada es poden muntar dos traçats al mateix temps. A més, la pista és considerada una de les millors del circuit per acollir proves tècniques, han destacat els esquiadors participants.

 

Pinturault guanya el GS en una disciplina dominada per Marcel Hirscher

Després d’una emocionant segona mànega, el francès Alexis Pinturault ha guanyat el darrer Eslàlom Gegant del circuit de Copa del Món, aconseguint la primera victòria de la temporada en aquesta disciplina. En segona posició ha quedat el suís Marco Odermatt i l’eslové Zan Kranjec ha fet el tercer millor temps. Tot i el bon paper del francès, ja fa dues setmanes que el Globus de cristall de la disciplina estava adjudicat a l’austríac Marcel Hirscher, que aquest dissabte ha acabat la cursa en sisena posició. Ja són set les victòries en aquesta disciplina que Hirscher aconsegueix en la seva carrera, i 20 els Globus de cristall totals que tindrà quan acabin aquestes Finals. Sobre la seva possible retirada, l’austríac de 30 anys ha avançat que en dues setmanes té previst prendre una decisió.

Pel que fa a la classificació general de l’Eslàlom Gegant el segueixen el noruec Henrik Kristoffersen, que avui ha quedat onzè, i Pinturault.

Just en acabar la segona mànega, Pinturault ha expressat la seva eufòria, ja que “portava molt de temps perseguint la victòria, estava molt a prop i per fi ho he aconseguit”. El francès també ha felicitat l’organització, ja que tot i les altes temperatures “la pista està molt bé, molt millor que en d’altres llocs”.

 

Shiffrin imposa la seva hegemonia a l’Eslàlom

Mikaela Shiffrin ja tenia assegurat el Globus de cristall de la disciplina d’Eslàlom, però ha volgut seguir engrandint la seva llegenda amb la pista Avet com a escenari. Ha aconseguit pujar a dalt de tot de podi de la cursa i sumar la seva victòria número 59 en proves de Copa del Món. Només aquesta temporada ha sumat 16 victòries, rècord històric. Té només 24 anys i, de moment, la seva ambició no té límits.

El segon lloc de cursa d’aquest dissabte l’ha ocupat la suïssa Wendy Holdener, que havia guanyat la primera màniga amb una baixada perfecta, però que no ha pogut aguantar el ritme de la estatunidenca a la segona. La victòria a favor de Shiffrin s’ha resolt per només 7 centèsimes. El podi l’ha completat l’eslovaca Petra Vlhová.

Els tres grans noms de la cursa són també els noms de l’Eslàlom en la classificació final, tot i que Holdener ha quedat tercera, i Vlhová segona.

Shiffrin, que ha reconegut que ha hagut de “prendre riscos” per endur-se la victòria, ha exposat en acabar la cursa que Vlhová s’ha convertit en la seva principal rival. Tot i el seu llarg currículum de victòries, ha assegurat que el seu somni “no s’ha acabat”, tot al contrari, “se segueix incrementant”. De fet aquest diumenge, té la primera oportunitat d’augmentar-lo si s’enduu el Globus de Cristall d’Eslàlom Gegant.

També ha estat una jornada especial per a la sueca Frida Hansdotter, ja que es retira aquesta temporada. S’ha mostrat emocionada en rebre l’homenatge del públic i ha desitjat que, “tot i que jo no tornaré a Andorra”, sí que ho faci la Copa del Món, perquè l’organització “ha fet molt bona feina”.

 

Soroll soroll’, patrimoni andorrà

És la tercera vegada que Andorra acull proves de la Copa del Món i ja hi ha aspectes que s’estan convertint en una tradició. Com el crit de guerra ‘soroll, soroll’, que l’speaker-animador Robert Gobern ja ha aconseguit introduir al vocabulari del públic quan anima els esquiadors. “La meva tasca és aconseguir que tot sigui una festa”, ha explicat, i gràcies a les noves grades de Soldeu és més senzill perquè, en estar tan a prop dels esquiadors, aquests saluden el públic i es fa més gran la connexió.

De fet, les grades han penjat el cartell de complet des de l’inici de la jornada, i s’hi ha pogut veure gent arribada de tots els punts del món. “És increïble”, ha manifestat Roman Lanouse, que ha vingut de França i que no es perd aquesta competició des de fa vàries temporades. Ha ressaltat que aquestes Finals no tenen res a envejar amb les que se celebren als Alps.

D’una mica més lluny, de l’estació suïssa Ski Valais, ha vingut Michel Jonvaux, que s’ha mostrat encantat amb l’ambient de la competició i que ha assegurat que Grandvalira “és el millor domini que he visitat”.

També era nombrosa la presència d’esquí clubs arribats de tot el Pirineu i que han portat a Soldeu més de 600 persones. Per a tots ells, “és una gran oportunitat” per veure de prop els millors esquiadors, ha explicat Laia Rabassa, jove integrant de l’Associació Esportiva Pallars.

Pel que fa a la mobilitat, l’organització ha agraït que bona part del públic que s’ha desplaçat a Soldeu aquest dissabte hagi fet ús del transport habilitat des d’El Tarter i des de Grau Roig, tenint en compte que un dels reptes més importants de la jornada era precisament garantir l’accessibilitat a aquesta població.

TOTES LES NOTÍCIES