Mans Unides centra la campanya del 2012 en garantir el dret a la salut

Mans Unides ha presentat, aquest dilluns al matí, els projectes previstos en la seva campanya del 2012. L’eix central és garantir el dret a la salut en els països del tercer món, i per a això el projecte més important que tenen previst és la segons fase de la construcció d’un centre de salut per a malalts de Sida al Camerún. El pressupost total de la campanya és de 103.807 euros, i les representants de l’organització confien que es pugui superar aquesta quantitat.

La campanya de Mans Unides per al 2012 se centra en garantir el dret de la salut als països del tercer món. Tal com ha explicat la membre de l’organització, Venturina Pujal, hi ha moltes malalties greus que afecten al tercer món i on ‘la indústria farmacèutica no hi fa despesa perquè saben que no els surt tan rendible’. És per aquest motiu que els projectes de l’entitat per a aquest any van en aquesta direcció.

El projecte més important, i el que compta amb una aportació econòmica major, d’un total de 72.307 euros, és la construcció d’un centre de salut per a malalts de Sida a Yaoundé, Camerún. L’objectiu és prevenir, controlar i curar a la població infectada a la regió de Nkolondon, que compta amb uns 250.000 habitants.

El projecte es va dividir en dues fases pel seu elevat pressupost, i durant el 2011 ja va comptar amb una aportació de Mans Unides, i una subvenció del Govern d’Andorra. Enguany, el Govern ha decidit tornar-hi a col·laborar amb 49.842 euros, i l’entitat n’aportarà 22.465 més. Segons indica la responsable de Mans Unides, Carmela Sellart, aquest projecte no s’ha vist afectat per la disminució de les aportacions del Govern a la cooperació internacional perquè ‘van dir que donarien les ajudes als projectes més transparents’, i tal com afirma, aquest té totes les dades d’on es destinen els diners i de l’evolució de les obres.

Amb aquestes quantitats està garantida la construcció del centre, que també compta amb aportacions de l’entitat impulsora i de la població de Yaoundé. Pel que fa a l’assistència sanitària, se n’encarrega la comunitat de Sant Egidi, que ja atén a malalts de la Sida a altres pobles, i que segons Sellart, ‘està demostrat que millora la vida dels malalts, i si abans ja crèiem en el projecte ara encara hi creiem més’. A més, Mans Unides d’Espanya també hi participa fent-se càrrec d’un annex per a la maternitat.

Altres projectes que contempla la campanya del 2012 són la reconstrucció de la teulada d’un orfenat de la Fundació Sarhepta a Aconolinga, Camerún. Segons la tresorera de Mans Unides, Rosa Bundo, els han informat que el sostre s’ha fet malbé i que entra aigua a l’orfenat, i per això han previst 9.000 euros per solucionar aquest problema.

Uns altres 10.000 euros es destinaran a la reconstrucció dels dormitoris per a joves del Collège Saint Jean, de Nyarusange, a Rwanda, que va patir un incendi. A més, es fa l’aportació de 12.500 euros al projecte de Mans Unides Diocesana.

Per aconseguir els fons per a aquests projectes, a banda de l’aportació del Govern, Mans Unides organitza un seguit d’activitats que compten amb la participació de col·laboradors voluntaris. La primera tindrà lloc aquest divendres 3 de febrer a la sala del Prat del Roure d’Escaldes-Engordany, i serà l’espectacle El mag d’Oz de l’escola Líquid Dansa. L’entrada costa vuit euros que es destinen íntegrament a Mans Unides, i aquestes ja han estat exhaurides.

El divendres 10 de febrer se celebra la vetllada de dejuni voluntari amb la conferència de Paquita Sánchez sobre Una experiència solidària al Brasil. Divendres 17 de febrer, illa Carlemany acollirà el Cinefòrum, amb la pel·lícula También la lluvia, i la narració de Noemí Rodríguez. Les dues activitats són gratuïtes, però són ocasions perquè l’entitat doni a conèixer la seva tasca, i a més, aprofita per recaptar fons de qui vulgui fer aportacions.

La darrera activitat programada és l’espectacle de l’Esbart Sant Romà, Mimetismes 2012, al Complex Esportiu i Sociocultural d’Encamp, el diumenge 29 d’abril. Amb un preu de vuit euros, els diners recaptats es destinen, també en la seva totalitat, a Mans Unides.

La tresorera de l’organització, Rosa Bundo, ha calculat que s’assoliran les quantitats previstes, i ha confiat que es puguin superar per poder fer aportacions també a altres projectes que no s’han contemplat al pressupost però que si obtinguessin més diners dels previstos es podrien tirar endavant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *