Manel Valls manifesta la seva voluntat de visitar el Principat acompanyat d’una delegació d’empresaris francesos

marti valls

Martí ha informat el primer ministre francès de les reformes fiscal i econòmica encarades per Andorra en els darrers anys i ha agraït específicament el suport de París a la política d’obertura del Principat, suport explicitat amb la signatura de l’Acord de Doble Imposició (CDI) entre els dos països.Valls ha felicitat el cap de Govern per les reformes endegades. També ha manifestat que França es conscient dels esforços duts terme per Andorra els darrers anys i considera que es el bon camí a seguir.El cap de Govern en funcions s’ha referit a la importància d’assolir en primer terme un acord d’aquestes característiques amb un estat “amic” com és França i ha informat Valls de la signatura del CDI amb Espanya i de les negociacions obertes amb Portugal.

També ha apuntat la voluntat del Govern de desenvolupar una xarxa de convenis que permetin la internacionalització de l’economia andorrana.Manel Valls ha manifestat la seva ferma voluntat de visitar el Principat el 2015 acompanyat d’una delegació d’empresaris francesos, donant ple sentit així al Conveni de Doble Imposició signat entre els dos estats i que actualment es troba a tràmit de ratificació parlamentaria.

Els dos mandataris han coincidit que relacions bilaterals travessen un moment òptim com evidencien els acords en diverses àrees al llarg de la legislatura: delimitació de límits frontereres, renovació del conveni educatiu per deu anys més, cooperació transfronterera policial i cooperació en matèria de protecció civil.Un dels eixos de la trobada ha estat l’inici de les negociacions entre Andorra i la Unió Europea. Valls ha volgut manifestar el suport inequívoc de l’estat francès perquè Andorra assoleixi un bon acord d’associació que respecti també les especificitats pròpies d’un petit estat.

Aquest suport a la negociació andorrana s’afegeix al que va manifestar el president Rajoy en la seva visita a Andorra i al del primer ministre de Portugal, expressat en la trobada mantinguda en la darrera Cimera Iberoamericana.Martí ha indicat al seu homòleg francès que Andorra, al seu parer, no té un altre camí que el que segueix l’actual executiu. I en aquest sentit, el cap de Govern ha fet manifestat que el 26 i 27 febrer comença a Lisboa la primera ronda de negociació amb Portugal del conveni de doble imposició, tal com  es va acordar en la Cimera Iberoamericana.

Posteriorment, se celebrarà la segona ronda de negociació amb l’objectiu de poder signar el maig o juny el conveni en el marc d’una visita a Andorra del primer ministre portuguès Pedro Passos Coelho.El cap de Govern també ha posat de relleu que mantindrà una trobada el proper 12 de març a Brussel·les amb el president de la Comissió Europea, Jean Claude Junker. Amb aquesta reunió es clouran les trobades destinades a poder encarar immediatament, un cop s’hagi constituït el nou executiu, les negociacions de l’acord d’associació.

Les reunions han estat encaminades a generar un clima de confiança amb els futurs interlocutors i trobar la millor posició possible per encarar la futura negociació de l’acord d’associació amb garanties d’èxit.Martí ha explicat al primer ministre Valls el calendari electoral dels comicis de l’1 de març. També ha indicat que, independentment dels resultats electorals, el seu desig és que Andorra mantingui la seva actitud de franca col·laboració amb els estats veïns. Una col·laboració indispensable per encarar amb èxit els reptes immediats que Andorra té pendents.Al llarg de la reunió, Martí ha reiterat al primer ministre francès la importància del sistema educatiu francès a Andorra que representa un terç dels alumnes del país, aproximadament uns 3.500.

El darrer any s’han incrementat un 5% les inscripcions a les classes maternals del sistema francès.El cap de Govern ha explicat també que els darrers anys s’ha produït un increment dels estudiants andorrans que realitzen els seus estudis superiors a França. Així, el 75% dels alumnes del Lycée Comte de Foix trien França per continuar els seus estudis. Els darrers anys també s’ha incrementat fins al 20% els alumnes del sistema educatiu andorrà que marxen a França per realitzar els seus estudis superiors. Actualment, hi ha més 200 estudiants andorrans a França.Martí ha recordat també que l’executiu té reservat a Encamp el terreny destinat a construir el futur collège per quan França disposi dels crèdits necessaris per la seva construcció.Marti ha agraït a l’Estat francès els 30 milions euros que han invertit en el desviament de Ax les Thermes.

El cap de Govern ha explicat la trobada que va mantenir amb el president Martin Malvy, de la regió Midi Pyrenées, on es va acordar treballar conjuntament per poder millorar accessos entre Ax les Thermes i el  túnel del Puymorens. En aquesta trobada es va considerar que aconseguir el desdoblament és pràcticament impossible per qüestions pressupostaries ja que suposaria un cost d’uns 800 milions d’euros i que el més realista seria de fer diverses actuacions puntuals per millorar aquesta carretera nacional que uneix els dos estats.El primer ministre Valls ha pres nota d’aquesta qüestió i s’ha mostrat favorable a analitzar i proposar millores puntuals a la carretera.

El cap de Govern també ha explicat que Andorra té presidència de la Comunitat de Treball dels Pirineus i que té la intenció de presentar conjuntament amb les regions veïnes un programa dins dels fons comunitaris POCTEFA per poder efectuar estudis i treballs en relació als riscos naturals que permetin realitzar  proteccions per les esllavissades i pels canals d’allaus.Valls ha estat acompanyat pel conseller diplomàtic del primer ministre francès, Stéphane Romatet, per l’ambaixadora de França a Andorra, Ginette de Matha, i pel sotsdirector de la Direcció General Europa, Fabrice Léonzi,  Completaven la delegació andorrana l’ambaixadora d’Andorra a França, Maria Ubach i el cap de gabinet del cap de Govern, Esteve Vidal.

(Foto: S.F.G.)

TOTES LES NOTÍCIES