Malmö

Superfície: Malmö té una superfície de 158,4 km2 i se situa a l’extrem sud de Suècia, a la província de Scania.

Població: Amb 300.000 habitants, Malmö és la tercera ciutat de Suècia pel que fa a població, després de la capital Estocolm i de Goteborg,

Clima: El clima de Malmö és oceànic. Els estius són entre agradables i frescos, amb màximes de 20 – 21 graus i mínimes entorn als 11. Tot i amb això, no és estrany que hi hagi pics de temperatura de 25 graus en els mesos més calorosos. Els hiverns són força freds, i les temperatures inferiors als 0 graus són habituals.

Cuina: Alguns dels plats típics de la zona són l’spättekaka (un pastís de sucre), l’alagille (la base del qual són les anguiles), l’aggakkaka, un pastís tradicional salat. Les arengandes adobades també formen part de la gastronomia popular.

Malmö és coneguda com la ciutat dels parcs. Se’n comptabilitzen 16 i només en el centre n’hi ha tres de destacats: l’Slottsparken (del castell), el Kungsparken (el parc reial) i el Pildammarna.

Qui es pensava que a Suècia no hi havia platges? Tan sols a Malmö n’hi ha cinc. La platja de Riberstorg, popularment coneguda com a Ribban, s’autoproclama la ‘Copacabana escandinava’. Les altres platges són la d’Scaniabadet i la Sundspromenaden, cobertes de fusta; la de Sibbarp, fonamentalment d’herba; i la de Klagshamn, també de sorra blanca i amb excel•lents vistes del pont Öresund. La majoria d’edificis històrics de Malmö es concentren en el barri de Gamla Stadent, a l’espai que hi ha al voltant de les places de Stortorget i Lilla torg. La plaça de Stortorget és la més antiga i la més gran de la ciutat, amb una dimensió de 2.500 m2.

Alguns dels edificis emblemàtics són l’Ajuntament, ubicat en la plaça de Stortorget, un edifici del segle XVI però que s’ha reformat en diverses ocasions, la darrera el 1869.

L’edifici més antic és l’església de Sant Pere (St. Petri kyrka), d’estil gòtic alemany i fundada durant el segle XIV.

La farmàcia més antiga de la ciutat es pot visitar a la plaça Stortorget. Va ser fundada a finals del segle XIX, té un exterior neorenaixentista i l’interior és neogòtic.

Cal parar atenció a la mare de déu de la magnífica casa de qui va ser alcalde de Malmö el segle XVI, Jörgen Kock.

Un altre edifici notable antic de Malmö és la Kompanihuset, casa de la Companyia Comercial danesa, construïda el 1539.

Un dels símbols de la ciutat és el pont d’Öresund, que connecta la ciutat de Malmö i la capital de Dinamarca, Copenhagen en tan sols 16 quilòmetres de viatge en cotxe amb unes vistes excepcionals o en tren. Aquesta és una de les construccions més grans del món i el seu pas és una experiència extraordinària.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES