Malabars sobre la taula, el tennis taula més sorprenent i espectacular

tennis taula

És la modalitat més creativa i alhora desconeguda del tennis taula. Els trucs de tennis taula ja tenen un campionat mundial i un campió català. El santcugatenc Josep Anton Velázquez és el vigent campió de l’Stiga ITTF TrickShot Showdown i lluita per revalidar el títol d’aquest 2014.

Tot va començar com un repte quan un amic em va animar a provar un truc. Em va sortir bé, em va agradar i a poc a poc vaig anar provant trucs nous”. 3 anys després el palista Josep Anton Velázquez, jugador de la UE Sant Cugat, és campió mundial del concurs de trucs de tennis taula, conegut oficialment com l’Stiga ITTF TrickShot Showdown. I no només això, en la nova edició d’aquest 2014 Josep Anton ja ha arribat a la darrera fase del torneig amb dos dels cinc trucs finalistes i bones possibilitats de revalidar un guardó que es donarà a conèixer el 10 d’octubre.

Farmacèutic de professió, Josep Anton és jugador amateur i un apassionat del tennis taula des dels 14 anys. A part de competir també fa classes a joves jugadors. I tot això ho combina amb les voltes que dóna al seu cap per tal de trobar nous trucs sorprenents que l’ajudin a renovar el seu repertori de caramboles amb la pala i la pilota. “No es tracta només de fer coses difícils sinó que siguin innovadores i cridin l’atenció”, explica el Josep.

Les normes de l’STIGA ITTF TrickShot Shotdown permeten a cada participant presentar tres trucs. Tots els vídeos concursants es pengen a YouTube i els cinc més vistos passen a una final que decideix el campió a través d’una votació dels aficionats (amb ‘M’agrada’ i ‘Comparteix’ al Facebook) i d’una valoració per part d’un jurat d’experts.

“És molt important que el vídeo tingui una bona presentació, que estigui ben gravat i fer una bona promoció a través de les xarxes socials”, assegura el Josep. “Evidentment, també necessites tenir una bona tècnica i jo crec que el més important és tenir una bona comprensió de l’esport. Aquesta modalitat et permet jugar amb totes les variables del tennis taula. Aquí pots fer jugades que en competició potser no tindrien sentit, però així també pots mostrar com de complet és l’esport i com és possible fer coses que semblarien impossibles”, afirma. A part d’això, el Josep també reconeix que fa falta disposar d’un element importantíssim: la paciència.

Per tal de sorprendre als aficionats després de l’edició del 2013 el Josep ha preparat pel concurs d’enguany dos trucs de característiques molt diferents.

En el primer cop, el Josep fa passar una primera pilota pel forat d’una fusta. Mentre la pilota agafa efecte i se’n va cap al costat de la xarxa ell prepara el servei d’una segona pilota que després de passar per un altre forat acabarà impactant amb la primera. Es tracta del truc més espectacular a primera vista.

El segon truc presentat busca la complexitat tècnica i compta amb la participació de la palista professional mataronina Gàlia Dvorak. “Tenia ganes de fer una cosa diferent, més difícil a nivell tècnic i per això vaig demanar ajuda a la Gàlia”, diu el Josep, que en aquest cop encadena, juntament amb la Gàlia, dos cops consecutius amb la pilota, al voltant de la xarxa i pel mateix cantó de la xarxa.

La il·lusió del Josep Anton és tornar a guanyar el concurs mundial per poder repetir l’experiència viscuda el 2013 a l’hora de rebre el trofeu de campió. El premi permet ser present a les ITTF World Tour Grand Finals, una cita anual que reuneix les estrelles mundials del tennis taula. “Per a mi va ser com un somni poder conèixer els millors jugadors del món”, explica orgullós el Josep. Guanyi o no guanyi l’edició del 2014 ja té previst tornar-hi a participar l’any que ve i ja té diverses idees de trucs al cap. “Vull seguir amb això perquè m’ho passo molt bé”, assegura. I al capdavall això és el més important.

Per Jordi Feu- La Fosbury / El Tot Mataró i Maresme | www.totmataro.cat

TOTES LES NOTÍCIES