El grup parlamentari mixt i el grup parlamentari socialdemòcrata han criticat el projecte de llei de crèdit extraordinari per un import de 3,8 milions d’euros per adquirir les accions dels socis privats Cespa i Novergie del Centre de Tractament de Residus, que ha quedat aprovat després de desestimar les dues esmenes a la totalitat que s’hi havien presentat. Des del grup mixt han assegurat que l’import acordat és totalment ‘forassenyat’ perquè no correspon al valor de les accions, mentre que des del grup parlamentari socialdemòcrata s’ha criticat que el forn incinerador ha estat una ruïna des de la seva construcció, així com el fet d’utilitzar les reserves d’Andorra Telecom per finançar la compra.

D’una banda, el president del grup mixt, Jaume Bartumeu, ha assegurat que el valor de cada acció seria de 2.642 euros i no de 8.141 euros, i ha acusat el Govern d’intentar ‘incinerar un dels escàndols econòmics més grans de la història’ i d’intentar fer desaparèixer els antecedents, acusant els socis privats, tant els antics andorrans com els estrangers Cespa i Novergie, de lucrar-se amb diner públic.

La consellera general socialdemòcrata Rosa Gili, de la seva banda, ha assegurat que el Centre de Tractament de Residus ha estat una ruïna per a les arques públiques des de la seva construcció, i ha criticat que el crèdit extraordinari es financiï amb les reserves d’Andorra Telecom. En aquest sentit, ha considerat que aquests diners es podrien invertir en abaratir les tarifes telefòniques o elèctriques, i que no poden tolerar ‘que es privatitzin els guanys i se socialitzin les pèrdues’. Gili també ha criticat que la societat necessiti importar residus per poder funcionar correctament.

En canvi, el conseller demòcrata Martí Salvans i el ministre de Finances, Jordi Cinca, han defensat la fórmula que s’ha emprat per disposar del 100% de les accions i del preu acordat, i han aprofitat per acusar el govern del PS de saltar-se, al 2010, la llei de societats quan es van canviar els criteris comptables per posar la societat en situació de fallida. Cinca i Salvans s’han mostrat convençuts que les decisions preses pel govern del PS el 2010 també haguessin permès fer-se amb el control de totes les accions, però a un cost 3,7 milions superior que el que ara s’ha acordat. A més, han assegurat que els socis privats Cespa i Novergie han acceptat descomptar del preu de compra el que van percebre (1,3 milions d’euros) del polèmic contracte de prestació de serveis, i que per tant, ‘queda anul·lat’.

Pel que fa als socis andorrans que van vendre les seves accions el 2006, Bartumeu ha reiterat que les operacions es van fer molt per sobre del valor que tenien les accions, segons es desprèn de l’auditoria que van encomanar el 2010, mentre que Cinca ha indicat que els socis van marxar cobrant els mateixos imports que havien invertit.

De fet, Cinca ha defensat la decisió d’adquirir les accions dels socis privats per posar fi a un clima de tensions entre els accionistes públics i privats, que havia derivat a una situació pràcticament de bloqueig. També ha assegurat que la situació de la societat és la que reflecteix l’auditoria encarregada per l’actual Govern, que està avalada pel Tribunal de Comptes, i que posa de manifest que Ctrasa està tenint beneficis des del 2009.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada