Majoria i minoria de Sant Julià s’enfronten pels 455.000 € de dèficit del 2014

besoliL’equip de govern i els dos consellers de l’oposició de Sant Julià de Lòria s’han enfrontat, durant la sessió de Comú d’aquest dijous al vespre, pel tancament de comptes del 2014. La corporació ha tancat l’any amb un dèficit de 455.891 euros, una xifra que la majoria ha qualificat de “sostenible i assumible”. Des dels dos grups de la minoria, mentrestant, han criticat la xifra, han recordat que la majoria preveia tancar l’any amb prop de 98.000 euros de superàvit, i han atribuït bona part de la culpa a les inversions que el Comú ha hagut de fer a Naturlàndia.

El Comú de Sant Julià de Lòria ha tancat l’any 2014 amb un dèficit de 455.891 euros, de manera que l’endeutament global de la corporació se situa en el 88%, amb uns 21,2 milions d’euros. A banda, en la sessió d’aquest dijous també ha aprovat uns reconduïts per a l’exercici del 2015 de 571.722 euros.

Des de la majoria comunal, el conseller de Finances, Joan Besolí, ha qualificat el deute com a “sostenible i assumible”, i ha recordat que està “molt per sota” de les previsions que havien fet els consellers de la minoria. Ha remarcat que el 2014 es van destinar gairebé tres milions d’euros a inversió i “tenint en compte que estem rebent menys diners, evidentment que hi ha un dèficit”.

Besolí ha posat de relleu “els esforços que s’han fet en contenció de la despesa de personal”, ja que aquesta s’ha reduït en un 10% -mig milió d’euros- durant els quatre anys del mandat. Bona part de la despesa, ha admès, se l’ha endut Naturlàndia, tot i que Besolí ho ha volgut qualificar com a inversió. Ha assegurat que “estem invertint a Naturlàndia perquè volem que el projecte tiri endavant, ja que els resultats comencen a ser bons i hi ha un creixement de visitants”.

Des d’SDP, Josep Roig, ha qualificat els comptes de “fal·làcia”. D’una banda, ha criticat que el pressupost del 2014 s’aprovés amb un superàvit de 98.000 euros, “quan hi ha hagut un desajust de gairebé 600.000 euros”, referint-se al dèficit final de més de 455.000 euros.

D’altra banda, ha criticat que entre els 571.722 euros de reconduïts hi hagi una suma de 150.000 euros “destinats a conceptes com la compra d’ampolles d’aigua, estovalles o estris de cuina”. Roig ha recordat que la figura del reconduït es pot utilitzar “per prorrogar obres que s’estan executant en un període pressupostari i que no s’han acabat”, de manera que “no puc acceptar que el fet de comprar estris de cuina, entre d’altres, pugui entrar com a reconduït”.

Des del PS, Rossend Areny també ha criticat el fet que el pressupost preveiés un superàvit, i s’hagi acabat l’any amb dèficit. Un dèficit al qual, considera, cal afegir-hi els diners dels reconduïts, de manera que tot junt “suma un milió d’euros, fent números rodons”.

Per tot plegat, ha considerat que “no estem d’acord amb aquests números, que ens han presentat com si fossin no del tot dolents”. En tot cas, ha afegit, “podríem acceptar-los com a no del tot dolents si veiéssim un canvi de tendència, però aquest no hi és i a mesura que anem executant els pressupostos l’únic que constatem és un empitjorament”.

Tant Roig com Areny han atribuït aquests resultats a l’esforç inversor que està fent el Comú a Naturlàndia. Areny ha criticat que “ells es venten que estan fent molt estalvi a nivell d’inversió real, cosa que celebrem, però si aquest estalvi econòmic l’anul·lem amb una inversió descontrolada a la societat Camprabassa, no veig cap interès a retallar inversió real”. Areny ha emfatitzat que “si no tinguéssim el projecte de Naturlàndia a les nostres mans, la situació del Comú no seria la que és”.

El POUP preveu una reserva de sòl a la cota 2000 de Naturlàndia

D’altra banda, en la sessió d’aquest dijous el Comú ha dut a terme l’aprovació provisional de la revisió del Pla d’ordenació i Urbanisme Parroquial (POUP), després de superar dos períodes d’exposició pública durant els quals s’hi han presentat 36 al·legacions. Roig ha posat de manifest que la corporació ha inclòs una reserva de sòl comunal a la cota 2.000 de Naturlàndia, i ha preguntat si s’ha fet per poder-hi construir “un resort hoteler”.

La cònsol major, Montserrat Gil, ha assegurant que s’han seguit mantenint converses amb inversos que podrien estar interessats en instal·lar algun tipus d’establiment hoteler a la zona, però que en cap cas “hi ha plànols, ni estudis, ni res concret”. El conseller d’urbanisme, Dot Jordi, ha puntualitzat que aquesta reserva de sòl ha de servir per si el Comú necessita fer alguna construcció, “ja sigui un dipòsit d’aigua o un aparcament”, de manera que “no té per què ser un hotel”.

D’altra banda, en la sessió d’aquest dijous s’han ratificat les actes de les darreres reunions de la Comissió de Gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror. A preguntes de la minoria, Jordi ha assegurat que “després d’unes reunions i un treball molt fructífer és possible que es tanqui un document en un termini curt” que permetria desencallar la qüestió de l’accés dels cortalans a la vall.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES