“Madretomasa” celebra el “ Record Store Day” amb un concert davant de la botiga Transbord, en plena avinguda Meritxell

Amb motiu de la presentació del seu últim disc titulat “Blackstone”, el grup andorrà Madretomasa, coincidint amb el “Record Store Day”, va fer un concert davant de la botiga de música Transbord, una empresa fundada fa 50 anys i dedicada professionalment a la música especialitzada. L’establiment esmentat

és l’únic que ha sobreviscut a la problemàtica del consum de música per internet.

La solidesa i els coneixements sobre música d’aquest establiment li han permès afrontar reptes tant de competència com de la proliferació dels internautes que es baixen la seva pròpia música on line. Però tal com va dir el seu propietari Josep Maria Bartomeu, a ATV, les vendes de música han baixat notablement respecte a anys anteriors d’abans d’internet. També per la pròpia crisi del sector i per la incidència de la crisi generalitzada que ha afectat el consum en pràcticament tots els sectors de tots els països.

Pel que fa al nou disc de Madretomasa, el també gestor de Transbord va dir que “Blackstone” és una obra que té un cert apropament en la línia del country, encara que segueixen una dinàmica pròpia del grup, que ja disposa de diversos cds al mercat. A part de les seves actuacions en directe, a vegades, els membres del grup s’integren a altres projectes independents.

Després d’haver escoltat en directe a “Barrokers” (Oriol Vilella), l’any passat a la Farga Rossell d’Ordino, ara ens sorprenen de nou amb el seu disc “Blackstone” del qual el públic ha pogut gaudir-ne en l’espai i el temps de la seva presentació de dissabte passat.

Voldria recomanar-lo especialment perquè s’ho mereix la música, però sobretot s’ho mereix el grup que dedica el màxim del seu temps a aquesta disciplina que aporta molt a tothom, que la vol escoltar. La música és una de les Belles Arts que caldria conrear encara més, en un món cada vegada més accelerat que no permet disposar de prou temps. Tanmateix s’haurien de valorar més les aportacions culturals i musicals que tenim al nostre abast. Exemple: La Temporada de M.D, el Festival Narciso Yepes, el Cicle d’Orgue, les trobades de Corals, el Festival de Música antiga dels Pirineus, etc.

Per altra banda és important que Andorra compti amb un establiment independent de música especialitzada, com Transbord, que ofereix des del pop fins al Jazz, incloent el country, el new age, i especialment la música clàssica. Una disciplina a la qual hi ha molts estudiants de música, que necessiten d’aquest recurs, i que el tenen a proximitat.

Finalment s’ha de dir que la celebració del “Record Store Day” (Dia de les botigues de discos) va néixer als Estats Units l’any 2007 amb l’objectiu de recolzar els establiments especialitzats en Disc i CDS, que en aquells moments travessaven una crisi del sector. Es va establir la data del “Record Store Day”, per al tercer dissabte del mes d’abril, i així s’ha anat succeint en aquest anys com en l’actual 2014.

Els fundadors d’aquest fent camí amb un objectiu comercial però alhora musical, són personatges vinculats a la producció i edició musical, però també hi ha músics de gran nivell i creadors d’aquest àmbit. Progressivament s’hi ha anat apuntant diferents intèrprets i també de diversos generes musicals així com els específics establiments de venda de música. Es una fórmula de promoció a dues bandes.

bartineuA Espanya que enguany és la tercera vegada que celebren el “Record Store Day”, han participat les ciutats de Barcelona, A Corunya, Palma de Mallorca, Bilbao, Càceres, Irún, Còrdova, Granada, Vigo i Madrid respectivament.

La celebració implica la programació de concerts durant tot el dissabte en aquest cas va ser el passat dia 19 d’abril, i aquest 2014 va ser el primer any que s’ha celebrat al Principat d’Andorra. Alhora i arreu es fan edicions limitades i presentació de nous enregistraments o bé reedicions de col·leccionisme, al que s’hi afegeix la recuperació del vinil, fet que genera un nou impuls al sector.

Els concerts es celebren durant tot el dia, en les diferents ubicacions de cada botiga, a més a més són concerts gratuïts que ofereixen els establiments amb la col·laboració dels diversos grups musicals. En la majoria dels casos es fan a l’exterior o sia a la via pública com és el cas d’Andorra que s’ha realitzat a l’entrada de la botiga Transbord en plena Avinguda Meritxell. I on s’ha presentat tal com hem dit abans, el nou album de “Madretomasa” titulat “Blackstone” en format EP (curta durada). Que des d’aleshores ja es troba a la venda en dit establiment.

Finalment s’ha d’aplaudir la bona iniciativa i especialment a l’establiment Transbord

d’Andorra la Vella, amb 50 anys d’antiguitat al país, sempre al servei de la música i dels músics així com dels melòmans i altres estudiosos de la Història de la Música.

Esperem que puguem gaudir de la continuïtat del “Record Store Day” la qual jornada musical ja està fixada per al dissabte dia 18 d’abril del 2015. Abans però ens hi podem apropar per adquirir el nou disc de “Madretomasa” que s’acaba de presentar, com hem dit abans, a Transbord, a l’Avinguda Meritxell, 48, d’Andorra la Vella al Principat d’Andorra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.