Luxemburg

Superfície: 51,73 km2. La ciutat es troba a l’encreuament dels rius Alzette i Pétrusse.

Població: Al voltant dels 85.000 habitants, Luxemburg és la capital homònima de l’estat.

Curiositat: Luxemburg està considerada una de les ciutats amb millor nivell de vida del món.

És una de les tres seus de la Unió Europea i acull institucions d’importància com el Tribunal de Justícia de la Unió

Europea, el Banc Europeu d’Inversions i el Tribunal de Comptes Europeu, entre d’altres.

Clima: Luxemburg es caracteritza per tenir un clima continental, amb hiverns freds i estius frescos. El clima és més rigorós quant més al nord i més moderat al sud. Les precipitacions són força habituals.

Cuina: La patata és un aliment bàsic de la gastronomia luxemburguesa i sinó forma part del plat principal, gairebé sempre en trobarem com a acompanyament. Un dels plats típics és el kjuddelfleck, a base de vedella.

Luxemburg és una ciutat moderna i cosmopolita que conviu amb un ric passat històric.

Atesa la seva posició estratègica, entre l’antic regne de França i l’imperi romà, les fortaleses de Luxemburg van esdevenir durant l’Edat Mitjana construccions de gran importància. Els seus vestigis a la zona antiga de la ciutat donen mostra d’aquest passat.

El casc històric, de gran bellesa i marcat caràcter, és reconegut per la Unesco com a espai protegit, des de l’any 1994.

Un dels principals atractius de la ciutat és el Palau Ducal, amb una façana impressionant d’estil Renaixentista i un interior majestuós. Cal tenir en compte, però, que tan sols pot ser visitat durant l’estiu.

Per la seva singularitat, mereix la pena de visitar el Museu d’Art Modern de Luxemburg Mudam, un edifici ideat per l’arquitecte leoh Ming Pei, famós per la piràmide del Louvre. A l’interior trobarem un espai amb diversos llocs d’exhibició on destacats artistes d’art contemporani mostren la seva obra. Una visita recomanada.

Els més destacats espectacles musicals tenen lloc a la Filarmònica de Luxemburg, un edifici amb un exterior imponent i que en el seu interior ha acollit les més grans figures de la música i els esdeveniments musicals més interessants. La instal·lació és lloc de residència de l’Oquestra Filarmònica de Luxemburg.

Un altre dels llocs emblemàtics és la Catedral de Santa Maria. D’estil gòtic, també posseeix elements renaixentistes i és la principal església del país.

Potser no estem gaire acostumats a visitar cementiris, però el cementiri americà Hamm, situat als afores de Luxemburg, mereix una visita.

Allà hi ha al voltant de cinc mil tombes de soldats i militars americans que van morir a la Segona Guerra Mundial.

Luxemburg és, en definitiva, un destí ideal per a passar un cap de setmana. Un lloc encantador, amb molt per veure i a distàncies fàcilment assequibles per fer-les passejant. Un dels llocs recomanables, precisament per al passeig és el Passeig Wenzel.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció