L’ús de la mascareta serà obligatori a partir d’aquest dimecres

home amb mascareta
home amb mascareta (macau photo agency | unsplash)

El Govern s’ha reunit aquest dimarts i ha avançat la decisió de fer obligatori l’ús de la mascareta a partir de demà mateix. En principi la decisió l’havia de prendre demà dimecres en la sessió del Consell de Ministres, segons va explicar el cap de Govern ahir dilluns, però finalment s’ha adoptat aquest dimarts. Segons ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover, l’incompliment de la norma, que té forma de requeriment de l’autoritat sanitària, pot comportar una multa de 100 euros, i de 1.001 en cas de reiteració.

S’exoneren del compliment d’aquesta obligació els menors de 10 anys -encara que es recomana que els menors a partir de 6 anys també l’utilitzin-, i també aquelles persones que per altres patologies tinguin contraindicat l’ús de la mascareta. La mascareta no serà exigible en supòsits de força major o situació de necessitat.

S’estableixen algunes excepcions a l’ús de la mascareta, però per norma general serà obligatòria a la via pública, amb independència que es puguin mantenir distancies de seguretat o no, i també en llocs tancats com fins ara. Tampoc es requereix mascareta en activitats esportives a l’aire lliure amb excepció del ciclisme en zones urbanes i de córrer quan no es pugui garantir la distància de seguretat de quatre metres.

Tampoc serà obligatori portar aquest tipus de protecció en activitats practicades en espais naturals –quan es pugui assegurar la distància de quatre metres entre persones no convivents–, en activitats escolars o ludicoinfantils si s’estableixen condicions particulars d’ús de mascaretes o quan la naturalesa de les activitats i l’ús de la mascareta resulti incompatible. Pel que fa a la conducció, es decreta que la mascareta no és exigible en els vehicles quan es vagi sol o únicament acompanyat dels convivents i en les motocicletes quan el casc sigui integral o fora de zones urbanes.

Tal com ha afirmat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, vista la situació epidemiològica en els països de l’entorn i l’arribada de turistes a Andorra, es revela necessari reforçar les mesures preventives per reforçar el control sobre possibles rebrots d’aquesta malaltia.

 

Mesures preventives a les residències i centres sociosanitaris
De la mateixa manera, el Govern ha decretat noves mesures preventives que tenen per objecte extremar la protecció davant contagis a les persones grans, destinades a les residències i centres sociosanitaris, els centres de dia sociosanitaris i sanitaris, les llars de jubilats i els casals d’avis.

Així, es restringeixen les sortides de les persones residents a un cop a la setmana, que s’han de fer amb un únic familiar i amb una durada màxima de dos hores. Durant aquestes sortides no es podrà fer cap àpat a l’exterior ni anar a espais amb una elevada concurrència de gent. Les visites dels familiars als usuaris de les residències assistides estan permeses d’acord amb les mesures excepcionals.

D’altra banda també resten oberts els centres de dia amb recomanacions organitzatives. Es permeten les activitats de lleure a l’exterior organitzades per part de les llars de jubilats i casals d’avis seguint les mesures sanitàries preventives d’ús de la mascareta, distància de seguretat i higiene de mans, així com neteja i desinfecció dels materials compartits.

Es decreta temporalment el tancament de les llars de jubilats i casals d’avis així com els serveis de menjadors socials. Les mesures incloses en aquest Decret es revisaran cada quinze dies segons l’evolució epidemiològica.

 

Organització d’activitats lúdiques, culturals i esportives
Pel que fa a les activitats lúdiques, culturals i esportives, o de qualsevol altre tipus, es permet la seva celebració sempre que no superin les 50 persones. En el cas d’aforaments superiors, els organitzadors han de presentar al Ministeri de Salut un protocol que detalli les mesures destinades a la protecció de la infecció per coronavirus SARS-CoV-2. En qualsevol cas, cal respectar la distància de seguretat d’1,5 metres i l’ús obligatori de mascaretes.

Pel que fa a les festes populars (festes majors, etc…), s’ha acordat amb el Comuns, que s’establirà una col·laboració entre administracions per analitzar cas per cas i establir uns protocols específics.

 

Mesures destinades a protegir els usuaris i el personal del transport públic
S’estableixen també per Decret mesures destinades a protegir els usuaris i el personal del transport públic. Així doncs, s’estipula que els autobusos han d’operar de manera que es respecti l’aforament del 50% i és necessari que els usuaris del transport públic duguin mascareta. Alhora es descriu que s’han d’extremar les mesures d’higiene en tots els vehicles destinats al transport públic de viatgers, amb una atenció especial a les superfícies en les quals viatgers i treballadors entren en contacte.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.