luganoSituació

Lugano és una ciutat suïssa, situada a la frontera amb Itàlia, al cantó de Ticino.. Es troba en la riba del llac Lugano, envoltada per les muntanyes de Brè, San Salvatore i Sighignola.

Superfície

L’extensió aproximada es d’uns 76 km2.

Habitants

Resideixen a Lugano uns 65.000 habitants, tot i que en època turística la població es duplica.

Idioma oficial

L’idioma de Lugano és l’italià.

Economia

Lugano és el tercer centre financer de Suïssa i una de les deu ciutats amb millor nivell de vida del món.

Es tracta, a més, d’un dels destins turístics més populars de Suïssa.

Origen etimològic

El nom de Lugano deriva de la paraula llatina ‘lucus’, que significa bosc sagrat.

Clima

El clima de Lugano és oceànic i força humit, tot i que les pluges són més habituals durant els mesos de primavera i d’estiu. Els mes més sec és el desembre. Les temperatures no són excessivament fredes amb mitjanes al gener de 3 graus i de 22 al mes de juliol.

Cuina

Alguns dels productes típics de la zona de Ticino són les castanyes, la mel, els formatges, el salami, l’oli i el vinagre balsàmic, les herbes aromàtiques de la zona i els vins. Es poden degustar les exquisideses de la zona en els típics restaurants anomenats Grotto. Alguns dels plats típics són el ‘minestrone’, o la ‘polenta’.

Lugano és un destí ideal per a aquelles persones que volen gaudir de la natura en un entorn privilegiat. Es poden fer múltiples activitats relacionades amb l’excursionisme i la natura, però la ciutat de Lugano destaca per ser una urbs cosmopolita, atractiva i animada, que també ofereix el costat tranquil i de relax.

La cultura també hi és present i és que la ciutat compta amb gran diversitat de museus, dels quals destaquen el d’Art i el de la Cultura. L’art religiós és de gran importància a Lugano, amb nombroses esglésies i convents. Destaquem, especialment la catedral de San Lorenzo, un edifici que conjuga elements romànics, del renaixement i barrocs, amb interessants frescos al seu interior.

Lugano, doncs, és un lloc per no avorrir-se, ja que combina els avantatges d’una ciutat moderna i no gaire gran, amb un entorn natural privilegiat.

Una de les excursions més populars és al mateix Llac Lugano, que ocupa una superfície de prop de 50 km2. Es recomanable fer una excursió en vaixell en alguna de les companyies que ofereixen aquest servei. També hi ha la possibilitat de llogar alguna embarcació. El bany és permès en les zones especialment habilitades al llarg de la riba.

El llac Lugano està envoltat de muntanyes, des d’on s’obtenen magnífiques vistes de la zona. Especialment, podem parlar del Monte Brè, de 933 metres, que acull la petita i pintoresca població de Brè, el Monte Sant Salvatore, que acull una antiga església i un museu en el seu pic.

Totes dues muntanyes són accessibles amb el funicular. També hi ha servei públic d’autobusos o es pot optar pel cotxe particular.

Les millors vistes, però, s’obtenen des de Monte Generoso, de 1.704 metres. Tot un espectacle. que permet les vistes del llac Lugano, Como i Maggiore, així com els Alps, la plana de la Llombardia i, fins i tot, en dies ben clars es pot divisar la ciutat de Milano. Hi ha una línia de tren que porta fins a Monte Generoso

Per Tot Granollers / ACPG – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada