Els comuns esperen regular l’accés rodat a la vall del Madriu abans que acabi el mandat

Escaldes-Engordany, Andorra la Vella, Encamp i Sant Julià de Lòria no descarten aprovar, la primera quinzena de desembre, l’ordinació conjunta que ha de regular l’accés rodat a la vall del Madriu-Perafita-Claror. Ho ha avançat la cònsol major escaldenca durant la presentació de la guia d’espais naturals protegits d’Andorra.

Els quatre comuns que comparteixen la vall del Madriu-Perafita-Claror ja han revisat l’ordinació conjunta que ha de regular-hi l’accés rodat amb l’ajuda d’un gabinet jurídic i la voluntat és aprovar-la abans que s’acabi el mandat.

Així, només es permetrà accedir-hi als banders i als que tinguin pastures, sota demanda. Ara estan a l’espera de rebre les possibles esmenes dels cortalans de la vall.

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, explica que les quatre corporacions ho han de passar per consell de comú “perquè sigui efectiva aquesta ordinació”. Assegura que “la feina està feta” i ara es tractaran “les típiques modificacions que hi pot haver”. Espera, però, “que els cortalans i altres col·lectius de la Vall del Madriu ho revisin, ho vegin i que tothom estigui d’acord amb el que es presenta”.

Nova guia dels espais protegits d’Andorra

Marín ho ha explicat durant la presentació de la nova guia dels espais protegits d’Andorra, que agrupa la vall del Madriu-Perafita-Claror i els parcs naturals de la vall de Sorteny i del Comapedrosa.

En el cas dels dos últims, els comuns d’Ordino i la Massana ja disposen d’ordinacions que prohibeixen l’accés rodat i assenyalen que és una qüestió molt difícil de controlar, perquè sempre hi ha algun cas aïllat.

Sobre la guia esperen que sigui una visió compartida dels tres espais protegits.

Marc Pons, conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat del comú d’Ordino, fixa la prioritat “en buscar aquest equilibri entre la preservació del patrimoni, tant natural com cultural, i poder disposar d’un espai de gaudi i lleure per a la població i el turista”.

Per la seva part, Sergi Gueimonde, conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat del comú de la Massana, remarca que “som un país de muntanya”. “Totes les valls estan connectades entre sí i el nostre objectiu comú és difondre la nostra riquesa natural”.

La guia ja es podrà descarregar de la pàgina web de la vall del Madriu-Perafita-Claror i aviat també de la dels altres dos parcs.

L’objectiu és fer conèixer les particularitats, els itineraris menys clàssics i fer especial èmfasi en els tres refugis guardats.