L’óssa Auberta va morir per la complicació derivada de l’operació de col·locació d’un emissor per fer-ne el seguiment

aubertaLa causa de la mort de l’óssa Auberta ha estat la complicació derivada de l’operació de col·locació d’un emissor intraperitoneal. L’aparell se li va posar el passat 9 de novembre amb l’objectiu de fer-li seguiment un cop alliberada. L’óssa havia superat el postoperatori i evolucionava positivament, tanmateix, aquest dijous els cuidadors l’han trobada morta al recinte en el qual s’estava criant en semicaptivitat, a Val d’Aran.

Auberta, amb la col·locació dels emissors, estava preparada per ser alliberada en qualsevol moment. La causa de la mort l’ha certificat la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona, on un catedràtic expert en fauna salvatge li ha fet la necròpsia.

L’óssa Auberta la van trobar l’abril passat, quan només tenia tres mesos, abandonada en una casa del nucli d’Aubèrt. Per assegurar la seva supervivència, s’estava criant en semicaptivitat, esperant que algun dia tornés a l’hàbitat salvatge. Auberta tenia instal·lada una càmera web perquè els amants dels animals no perdessin detall de les seves activitats. La seva fama va inspirar una campanya de promoció de l’ós bru als comerços de Vielha.

A través d’aquesta web se seguia els moviments de l’óssa Auberta. Segons comenta a l’ACN Ivan Afonso, tècnic de fauna del Conselh Generau de la Val d’Aran, res feia pensar en aquest final, ja que no s’havia observat cap comportament anormal. Així mateix, ha explicat que l’animal tenia l’hàbit de pujar pels arbres i, possiblement, un accident amb una rama a la zona de la ferida ha estat el que li ha causat la mort. I és que al lloc de la nafra s’ha trobat trossos de branques.

La població estimada d’óssos al Pirineu és d’entre 31 i 35 individus. Dos dels mascles són al Pirineu atlàntic i la resta de la població és al Pirineu central. A Catalunya s’han detectat 11 exemplars al Pallars i 6 a l’Aran.

Text: Ràdio Seu

TOTES LES NOTÍCIES