L’OSCE-PA manté Andorra en el primer lloc del rànquing pel que fa a la presència de dones parlamentàries

osce

La delegació del Consell General a l’OSCE-PA ha participat en els treballs que l’Assemblea Parlamentària d’aquesta organització ha programat a Baku (Azerbaidjan), del 28 de juny al 2 de juliol en motiu de la seva 23ª Sessió Anual.

Dels debats que han tingut lloc n’ha destacat el relatiu a la situació a Ucraïna, en què els diversos estats intervinents -entre els quals Estats Units, França, Espanya, i Alemanya, entre altres- han actuat de mediadors entre Ucraïna i Rússia, també presents, per assolir un alto al foc i una solució pacífica del conflicte. Per aquest motiu, s’ha acordat la creació d’un grup de treball interparlamentari que ha comptat amb el suport de la resta dels estats presents.

També han destacat les resolucions de la comissió de drets humans, que urgeix als estats membres de l’OSCE perquè lluitin contra l’ús de noves tecnologies en el tràfic i abús sexual de nens, o la que insta als estats membres perquè comparteixin les mateixes càrregues derivades dels fenòmens migratoris, provinents principalment d’Àfrica. Per la seva banda, la comissió econòmica ha aprovat una resolució que advoca perquè els estats membres es comprometin a assolir un abastiment energètic, alimentari i hídric en tota l’àrea OSCE.

Durant la sessió també han tingut lloc debats sobre el creixement de l’extremisme i la xenofòbia dins la regió OSCE, o el control d’armament, entre altres. Debats que han culminat amb l’adopció de la resolució que forma part de l’anomenada Declaració de Baku, i que es pot trobar a la web (http://www.oscepa.org/).

Cal posar de manifest que en l’Informe anual de l’OSCE-PA sobre l’equilibri de gènere 2014 es destaca Andorra, per quart any consecutiu, en el primer lloc del rànquing pel que fa a la presència de dones dins l’OSCE-PA (les dos titulars són dones) i també pel que fa a la presència de dones dins el propi parlament nacional, amb un 50% de presència femenina, seguit per països del nord d’Europa com Suècia (45%) o Finlàndia (42%).

A més a més, durant la sessió s’han presentat els informes d’observació d’eleccions celebrades a Sèrbia (16 de març), Hongria (6 d’abril), Ex República Iugoslava de Macedònia (27 d’abril) i Ucraïna (25 de maig).

Els 300 parlamentaris, procedents de 54 estats de la zona OSCE, han participat en els debats i l’adopció de la Declaració de Baku, que conté les tres resolucions principals i 14 punts suplementaris.

La delegació andorrana ha estat formada per les conselleres Olga Gelabert, Rosa Gili i Sílvia Calvó, que han mantingut contactes bilaterals amb tots els petits estats i amb França, Espanya i Portugal, entre altres.

(Foto: Consell General)

TOTES LES NOTÍCIES