La delegació del Consell General a l’OSCE-PA ha participat en els treballs que l’Assemblea Parlamentària d’aquesta organització ha programat a Viena (Àustria), el 21 i 22 de febrer en motiu de la seva 12a Reunió d’Hivern.

Dels debats que han tingut lloc n’ha destacat el relatiu als límits de la llibertat d’expressió, principalment en les xarxes socials, especialment quan s’han produït vulneracions de la intimitat o fins i tot situacions d’assetjament, especialment en casos que no revestien interès públic. En aquest sentit, l’OSCE-PA ha fet una crida als estats membres perquè es creïn codis de conducta, consensuats i homologables, que regeixin no només la professió de periodisme sinó també l’ús de les xarxes socials per part dels ciutadans (http://www.osce.org/fom).

D’altra banda, i amb l’objectiu d’acomplir els mandats de transparència i responsabilitat que regeixen l’OSCE, des de l’Organització s’ha presentat la publicació “Social Scape”, que mostra exemples quotidians de com parlaments, governs i societat civil atansen i afavoreixen la participació ciutadana en l’esfera pública (http://www.oscepa.org/news-a-media/socialscape).

Entre altres casos de l’àrea OSCE, la publicació destaca la iniciativa del comú d’Ordino “Ordino és viu” i el seu canal de comunicació amb els ciutadans a través de les xarxes socials facebook, twiter i instagram -que disposa de més de 2.200 seguidors- mitjançant el qual s’ofereixen informacions turístiques i d’activitats, principalment a través d’imatges, i permet la interacció amb la ciutadania.

Durant la sessió també ha tingut lloc un debat especial sobre com els estats membres de l’OSCE han de respondre a les crisis de Síria, el Sàhara i el Nord d’Àfrica, a partir del qual s’han adreçat recomanacions als parlaments i governs dels estats membres per contribuir a pal•liar aquestes crisis humanitàries, especialment a través de l’enviament de recursos econòmics i humans a les zones en conflicte.

A més a més, durant la sessió s’han presentat els informes d’observació d’eleccions celebrades als Estats Units (6 de novembre del 2012), Romania (9 de desembre del 2012), i Ucraïna (28 d’octubre del 2012). Mentre que els dos primers comicis han estat qualificats com a “democràtics”, les eleccions ucraïneses, país que ostenta l’actual presidència de l’OSCE, han estat titllades de “poc transparents i desequilibrades, amb un clar abús de poder”.

Els 250 parlamentaris, procedents de 50 estats de la zona OSCE, han participat també en els tres debats programats per a cadascuna de les comissions, que serveixen per preparar les resolucions que seran esmenades i votades en la propera Sessió Anual, que tindrà lloc a Turquia el proper mes de juny.

La delegació andorrana ha estat formada per les conselleres Olga Gelabert i Rosa Gili.

OSCE-PA

L’OSCE-PA és la branca parlamentària de l’OSCE, i està integrada per parlamentaris dels estats que, havent signat l’Acta final de Hèlsinki (1975) i la Carta de París (1990), són membres de l’OSCE. El seu objectiu principal es centra en crear un fòrum multilateral de diàleg interparlamentari per tal d’incidir en la prevenció, gestió i resolució de conflictes en la regió d’Europa; en la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat; i en l’enfortiment i cooperació entre les institucions democràtiques dels estats membres. En aquest sentit, l’OSCE-PA està formada per tres Comissions Generals:

– Assumptes polítics i Seguretat

– Assumptes econòmics, ciència, tecnologia i medi ambient

– Democràcia, drets humans i qüestions humanitàries

Els membres de l’OSCE-PA intervenen també en missions a curt termini d’observació d’eleccions.

(Tex i foto: Consell General)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada