Foto Conselh Generau d’Aran

L’ós Goiat ja ha matat 103 animals d’explotacions ramaderes dels Pirineus en només tres anys, des que al 2016 va ser alliberat per la Generalitat, dins del programa Piroslife i en contra de la voluntat dels ramaders del Pirineu català. Segons dades del mateix Departament de Territori i Sostenibilitat, aquestes víctimes mortals s’han produït en un total de 92 atacs; és a dir, una mitjana de més de 30 cada any, al marge dels que no s’han pogut notificar. Es tracta sobretot d’ovelles i cabres, però també hi ha hagut diversos atacs a ruscos d’abelles i a cavalls, eugues i poltres, un bestiar amb el qual Goiat ha mostrat una especial fixació.

Davant el risc que aquest exemplar posi en perill tot el programa d’alliberament d’óssos, l’any passat el Govern català va acordar amb les altres institucions implicades un protocol que contemplés l’expulsió d’óssos conflictius. Una mesura que col·lectius i institucions municipals i comarcals del Pirineu demanen que s’apliqui de manera immediata.

Malgrat aquesta exigència local, el conseller de Territori, Damià Calvet, no preveu retirar Goiat a curt termini i creu que de moment cal seguir aplicant la segona fase d’aquest protocol, que ja es va activar a l’abril quan els óssos van acabar el període d’hibernació. En una entrevista a l’ACN, Calvet ha dit que de moment el que cal és “més coordinació administrativa” per “culminar” la fase 2. Segons aquest protocol, abans d’arribar a l’expulsió cal realitzar diverses “intervencions de condicionament aversiu amb l’exemplar”, perquè des de la Generalitat encara creuen que es pot “canviar els hàbits”, malgrat que des de l’abril Goiat no només ha seguit matant bestiar sinó que ha perdut la por a apropar-se a zones habitades (ha matat animals a pocs metres de nuclis de població aranesos) i ha estès la seva activitat depredadora al Pallars Jussà i a l’Aragó.

Pel que fa justament al malestar existent ara a l’Aragó, Damià Calvet opina que el govern aragonès -que ha instat la Generalitat a fer-se càrrec dels danys- també podria aplicar mesures per intentar canviar els hàbits de l’ós. Les actuacions que el Govern està duent a terme consisteixen bàsicament en “un conjunt de tècniques” que inclouen l’ús de pirotècnia, bales de fogueig o de cautxú, que el que han causat en alguns casos és que se’n vagi a d’altres zones, més enllà de l’Aran o el Pallars Sobirà.

Calvet nega que Goiat sigui “agressiu i perillós”

La cimera entre totes les administracions, que el conseller confia poder celebrar les properes setmanes, servirà per analitzar l’eficàcia de la segona fase del Protocol i valorar si cal extreure Goiat del medi. Damià Calvet ha reconegut que Goiat és “un gran depredador”, però rebutja qualificar-lo com “agressiu i perillós”, tot i les xifres objectives d’atacs al bestiar i la manera com els comet.

Pel que fa a l’actual conflicte institucional, Calvet ha insistit novament en el fet que “el projecte Piroslife, liderat per Catalunya, compta amb el suport de la Unió Europea i el vistiplau de les administracions estatals i regionals afectades, com l’Aragó”, malgrat que el govern aragonès ja ha dit que se’n desmarca.

També es mostra crític amb la política d’alliberament d’óssos el Conselh Generau d’Aran. Tant l’anterior síndic aranès, Carlos Barrera, com el nou, Paco Boya, han reclamat en diverses ocasions que Goiat sigui expulsat dels Pirineus. Boya, de fet, creu que aquesta extracció s’hauria d’haver produït “ja fa temps”. Els ramaders d’arreu dels Pirineus van més enllà i volen que s’acabi totalment amb la presència d’óssos al territori, perquè consideren que s’ha demostrat que és “incompatible” amb l’activitat tradicional de ramaderia extensiva.