L’ORLA diu que cal canviar hàbits per arribar al nivell de països desenvolupats en relació als accidents laborals

L’Observatori de Riscos Laborals d’Andorra (ORLA) ha elaborat el primer informe anual sobre la situació del Principat en relació a l’accidentalitat i les malalties a la feina. Tot i que estan esperant la validació del document per part del Consell Assessor, indiquen que Andorra parteix d’una posició molt bona respecte dels països en vies de desenvolupament, però encara manca una evolució en el canvi d’hàbits per poder estar a l’alçada dels més desenvolupats. També afirmen que moltes de les societats que compleixen amb els terminis de la llei de riscos laborals ho fan perquè els ho demanen les empreses grans amb qui treballen, ja que encara es considera un cost més que una inversió.

Coincidint amb el Dia internacional de la seguretat i la salut al treball, celebrat el 28 d’abril, l’ORLA h a fet un balanç de la situació d’Andorra en aquest àmbit. Així, en el seu primer informe anual ha analitzat el posicionament d’Andorra en relació amb els països veïns. Països on fa més de deu anys que s’està implantant la Llei de prevenció de riscos laborals i que ‘és ara quan comencen a recollir els seus fruits’, han reconegut.

Andorra és dels últims països europeus on s’està aplicant i, per tant, consideren ‘lògic’ que encara ‘no tinguem la conscienciació i el canvi d’hàbits de totes les tasques’, han manifestat els seus responsables. Segons l’anàlisi de l’ORLA parteix en bona posició respecte a les zones en vies de desenvolupament però encara cal assimilar aquest canvi d’habits i ‘una petita reglamentació’ per arribar a la situació de molts països desenvolupats, han indicat.

D’altra banda, l’ORLA també vol recollir el màxim de dades dels serveis de prevenció aliens a les empreses per ‘crear una cultura preventiva’ i no només per poder evitar accidents i malalties laborals, sinó també ‘intentant analitzar i reconduir els accidents, corregir indicis que a la llarga provoquen accidents’, apunten.

Compliment parcial dels terminis de la Llei de prevenció de riscos laborals

Enguany, la celebració del Dia internacional de la seguretat i la salut al treball coincideix pràcticament amb el termini màxim donat per la llei perquè les empreses andorranes disposin d’un pla d’avaluació de riscos laborals. Es tracta d’una fotografia de les seves instal·lacions i dels riscos que tenen aquestes i els llocs de treball dels empleats. A partir d’aquí, hi ha una planificació de les tasques que ha de realitzar per millorar la situació, ha explicat el director gerent d’Assegurprevenció, Aureli Arribas .

Segons els sondejos realitzats per l’ORLA hi ha empreses que estan al corrent dels terminis d’implementació de la Llei de prevenció de riscos laborals però també n’hi ha moltes que en són desconeixedores. De totes maneres, la llei assenyala que igual com la falta de reglamentació no implica l’incompliment de la llei, independentment dels terminis màxims fixats, l’empresa ha de vetllar per la salut i la seguretat dels seus treballadors. Per tant, encara que hi hagi un termini ‘no podrem al·legar desconeixement dels mateixos’, avisen des de l’ORLA.

Amb tot, consideren que la percepció no és dolenta però moltes empreses s’han adaptat a la normativa perquè les grans empreses a qui presten serveis ‘estan obligades a exigir als seus industrials que es posin al dia en aquesta llei si volen seguir treballant per a elles. Del contrari els farien agafar un risc legal que no han d’assumir perquè els industrials han de complir la llei igual que l’empresa’, afirmen des de l’observatori.

Un altre aspecte a tenir en compte és que les empreses més petites veuen l’adaptació a aquesta llei com un cost. Segons l’ORLA, en moltes ocasions no calen fer grans accions per eliminar alguns riscos i, a més, cal veure que ‘és una inversió, sobretot a mig i llarg termini, ja que suposa menys baixes, que els treballadors desenvolupin la seva tasca en les millors condicions i, per tant, siguin més productius; amb la qual cosa l’empresa factura més’.

De moment, és la pròpia empresa qui ha de complir amb les obligacions que marca la llei i només es comprova en cas d’accident o d’inspecció de treball, per això l’ORLA vol crear notes tècniques per fer màxima difusió dels compromisos que marca la llei. Amb tot, apunten que ‘més tard o més d’hora’ sortiran reglaments específics que regulin les accions dels serveis de prevenció aliens acreditats pel Govern que hauran d’entregar memòries anuals. Així, l’Executiu disposarà de la informació necessària sobre quines empreses han fet l’avaluació de riscos, quines han donat formació als seus treballadors i han implantat mesures d’emergència, així com les que han ofert exàmens de salut als empleats.

Precisament en aquest punt és en el que treballa especialment Assegurprevenció, ja que en menys d’un any s’ha de complir amb l’apartat de vigilància de la salut a l’empresa i totes elles han d’haver ofert als seus empleats exàmens de salut ‘per garantir que les tasques que està realitzant no estan afectant al seu estat general’, ha indicat Aureli Arribas. Unes proves que ha de fer el servei de prevenció, ha recordat, i no a través de la CASS.

Per fomentar el canvi d’hàbits i optimitzar la inversió econòmica, el director gerent d’Assegurprevenció ha recomanat ‘complir ara amb els principis mínims que regula la llei’ i, en aquest sentit, la vigilància de la salut és ‘tancar el cercle’, doncs els clients ja coneixen els riscos que tenen a nivell tècnic però també com estan afectant a la salut dels seus empleats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.