L’orgue de Sant Esteve ambientarà musicalment la pel·lícula «Faust» de F. W. Murnau (1926)

rubiaJuan de la Rubia, l’organista de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona, oferirà una vetllada especial d’orgue amb cinema dins del XV Festival internacional d’orgue del Principat d’Andorra, organitzat per l’Arxiprestat d’Andorra i una fundació financera.

La projecció de la pel·lícula Faust de F. W. Murnau, del 1926, amb improvisació musical d’orgue en directe tindrà lloc a l’església arxiprestal de Sant Esteve d’Andorra la Vella demà dimecres 20 d’agost, a les 21.30 h. L’entrada serà lliure amb aportació voluntària.

PROGRAMA:

Projecció de la pel·lícula Faust de F. W. Murnau, del 1926, i improvisació musical en directe

El director de cinema F. W. Murnau es basa en els contes tradicionals sobre la figura de Faust recollits en l’obra dramàtica de Goethe. Va ser l’última pel·lícula de Murnau a Alemanya.

La improvisació és una pràctica que es remunta a l’origen mateix de la música i que ha gaudit de més o menys consideració en diferents períodes històrics. Així, Bach i Händel van guanyar bona part de la seva reputació gràcies a les seves improvisacions al teclat, com més tard van fer també Liszt i Chopin. Lluny de deixar la música a l’atzar del moment, la improvisació requereix un domini i un control absoluts de melodia, harmonia i ritme, de la mateixa manera que un orador necessita un domini absolut del lèxic i la gramàtica del seu llenguatge per estructurar un discurs que, bo i sent improvisat, estigui ben travat i resulti efectiu.

En el cas del Faust de Murnau, la literatura musical que pot servir d’inspiració és extensa, ja que són nombrosos els compositors que s’han inspirat en el mateix personatge: Beethoven, Schubert, Gounod, Berlioz, Schumann, Liszt, Mahler…

Juan de la Rubia, orgue

Nascut a València el 1982, és un dels organistes més guardonats de la seva generació. El seu repertori aborda tant la interpretació històrica de música antiga com obres del Romanticisme i dels segles XX i XXI. És professor a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i organista de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona.

Després d’obtenir el Primer Premi Nacional d’Orgue en el Concurs Permanent de Joventuts Musicals d’Espanya, inicia la seva activitat com a concertista solista a les sales i cicles espanyols més importants i oferint concerts a l’estranger. Ha guanyat també els premis Andrés Segovia-J.

M. Ruiz Morales (Santiago de Compostel·la), Premi Euterpe (València), Primer Premi de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Granada i el premi Primer Palau del Palau de la Música Catalana. El 2012 va ser nomenat membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Ha fet fins avui cinc enregistraments com a solista. Entre les seves cites per a aquest any i el que ve hi ha concerts a la Catedral de Colònia, la participació en una Integral d’obra per a orgue de Bach a Lleó i Madrid, la participació com a jurat en el concurs Soli Deo Gloria de Moscou i el seu debut com a solista amb l’Orquestra Barroca de Friburg.

TOTES LES NOTÍCIES