L’oposició torna a reclamar transparència en l’afer BPA i augura més conseqüències negatives

autoritats meritxell

Els grups de l’oposició han discrepat amb el síndic general a l’hora de fer un discurs optimista en relació a l’afer BPA. El president del grup liberal, Josep Pintat, considera que “per avançar s’ha de fer sobre el principi de transparència i de confiança” i ha lamentat que això no sigui així perquè no se’ls ha informat sobre els costos de la resolució de BPA. Des del PS, Rosa Gili també ha recordat que volen que s’esbrini tot el que ha passat i creu que tindrà repercussions en l’economia, mentre que des d’SDP, Víctor Naudi també ha criticat que es parli de l’afer BPA com una cosa del passat “quan crec que les conseqüències d’aquesta crisi encara han de venir”.

Des de Liberals d’Andorra, Josep Pintat ha assegurat que “tot el que hem viscut fins ara ha estat l’anunci de la crisi, els impactes els veurem d’aqui a mig any o un any, quan veiem com queden els empleats i els clients, i la imatge del país”. Pintat també s’ha referit a la negociació amb Europa, i ha demanat al Govern que tingui molt clars els interessos d’Andorra a l’hora de negociar, “i aquí tinc els meus dubtes sobre si aquests deures s’han fet”. Per al president del grup liberal, aquest nou curs polític vindrà marcat per l’acord d’associació, la negociació de l’intercanvi automàtic d’informació, el compliment dels requeriments del Moneyval, la resolució de BPA i, evidentment, les eleccions comunals.

De la seva banda, Rosa Gili, que aquest dimarts ha actuat de portaveu del PS en absència de Pere López, també ha lamentat que de l’afer BPA queden moltes coses en suspens, com ara la separació dels passius o què passarà amb els treballadors. Pel que fa a les prioritats del nou període de sessions, Gili ha indicat que el seu grup presentarà la proposició de llei per rebaixar els anys per obtenir la nacionalitat i d’altres propostes per reactivar l’economia. També ha assenyalat les eleccions com una de les cites que marcaran el final d’any.

El representant d’SDP, Víctor Naudi, ha lamentat l’optimisme amb què ha parlat el síndic general, i ha trobat en el seu discurs unes línies de treball per millorar el país. Pel que fa a les prioritats per als propers mesos, Naudi ha destacat la necessitat de reformar les competències i les transferències als comuns, la millora de la CASS i l’acord d’associació amb la UE.

En canvi, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha valorat positivament el discurs del síndic, sobretot pel fet de remarcar la capacitat de superació de la crisi de BPA des del diàleg i l’agilitat. Com a prioritats per al nou curs polític, Baró ha indicat que les eleccions comunals marcaran el debat polític global del país, i també ha destacat la negociació de l’acord amb la UE i “la necessitat d’arribar a un consens ampli amb tots els grups”, així com la resolució de l’afer BPA. En aquesta qüestió, el demòcrata considera que la fase aguda de la crisi s’ha superat, tot i que ha reconegut que és una qüestió complexa i caldrà esperar. Amb tot, ha assegurat que s’està avançant en la bona línia i que es preveu que d’aquí a finals d’any “la part més gruixuda estigui resolta satisfactòriament”.

Debat d’orientació política el 8 i 9 d’octubre

D’altra banda, el cap de Govern ha aprofitat el Dia de Meritxell per anunciar que el 8 i 9 d’octubre hi haurà un nou debat d’orientació política, el segon de l’any, on “segurament es voldrà parlar molt de BPA però també parlaré de projectes de futur, perquè hi ha altres sectors econòmics que en aquests moments necessiten ajuda”.

Pel que fa a l’afer BPA, Toni Martí ha assegurat que els indicadors econòmics actuals “no són bons però són millors que l’any passat”, un fet que “reforça” la crida a l’optimisme que ha fet el síndic general. També ha celebrat que l’AREB i els treballadors hagin arribat a un acord, i preveu que abans de finals d’any es pugui concloure el procés de resolució.

Martí també s’ha referit a l’acusació que els accionistes majoritaris de BPA han fet sobre l’INAF, lamentant que no hagués informat al FinCEN sobre el fet que el 2014 BPA ja havia facilitat informació sobre els processos judicials que tenia oberts. El cap de Govern ha volgut posar de manifest que ells mateixos reconeixen que l’INAF els va demanar explicacions. Ha afegit que respecta totes les actuacions de les persones que pensin que estan afectades per l’afer, però ha recordat que “el problema de BPA no el va crear l’INAF, ni la UIF ni el Govern, i que en canvi qui l’ha de solucionar són ells”.

(Text i foto: ANA)

1 comentari

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES