L’oposició recull el guant del Síndic però recorda que és DA qui ha de millorar en “comunicació”

oposicio

L’oposició de l’arc parlamentari ha valorat de manera força similar el to mantingut pel Síndic General, Vicenç Mateu, durant el discurs del Dia de Meritxell a Casa de la Vall. Accepten, tal com ha recalcat Mateu, que cal potenciar el diàleg i evitar la “incomunicació” al Consell General, però exposen que, si en algun moment no n’hi ha, és per culpa de Demòcrates per Andorra.

El president del grup liberal, Josep Pintat, ha recordat que tenen demandes d’informació no contestades, mentre que el president suplent del grup mixt i representant de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, s’ha mostrat d’acord amb el fet que hi ha d’haver unitat, però també “transparència” i comunicació” per part del grup parlamentari demòcrata. Per la seva part, el president del grup mixt, el socialdemòcrata Pere López, ha demanat més explicacions als implicats en tot l”afer BPA’. Tots els grups parlamentaris han coincidit en celebrar l’anunci de Martí de presentar-se a la ‘Comissió BPA’, tot i que López ha anat més enllà, recalcant que no hauria de ser l’únic, tenint en compte que “DA també n’estava al corrent”. SDP ha anunciat que tornarà a assistir-hi.

El paral·lelisme que ha fet aquest dijous al matí el síndic general Vicenç Mateu, durant el discurs tradicional de Meritxell, ha estat agafat també per l’oposició parlamentària. Però li ha canviat el sentit. Mateu ha manifestat que el poema visual de Joan Brossa, ‘Incomunicació’, exposat al Consell General des de fa uns dies, és símbol de “l’impossible diàleg entre les dues bandes” i “recordatori d’allò que mai hauria d’esdevenir”. El grup parlamentari mixt i els liberals hi estan d’acord, però creuen que ha de ser el grup demòcrata i el Govern qui tiri la primera pedra en aquest sentit. “Evidentment hi ha incomunicació quan no hi ha informació, i aquesta és una de les reivindicacions del grup parlamentari liberal”, ha recordat el seu president, Josep Pintat. Pintat ha demanat “més fets i menys paraules” en un discurs que ha definit com “repetitiu”.

En una línia similar s’ha expressat el president suplent del grup parlamentari mixt i representant de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi. “Aquesta escultura és una paradoxa en el sentit que reflexa allò que acaba passant i al que estem abocats”, ha lamentat Naudi, assegurant que les paraules del Síndic, “feien al·lusió a què hauríem d’estar callats”. “És el contrari”, ha afegit, “hi ha d’haver unitat, però també transparència i comunicació” per part de Demòcrates. Naudi ha demanat al Govern i DA més “sentit d’Estat”.

Per la seva part, el president del grup mixt, el socialdemòcrata Pere López, s’ha mostrat menys crític amb les paraules del Síndic i ha volgut ressaltar que el PS també treballa en aquesta línia de “diàleg i entesa” en temes importants “pel futur del nostre país”. Però també s’ha mostrat ofès pel fet que se’ls hagi amagat informació en “qüestions rellevants”, referint-se a tot l”afer BPA’. En aquest sentit, ha demanat més explicacions sobre “per què no ens van informar i per què se’ns ha deixat al marge”.

Finalment, el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, ha plantejat, pel que fa a la comunicació dins l’arc parlamentari, que “no s’ha de donar per feta, sinó que cal incentivar-la”. Baró també ha valorat que el Síndic hagi inclòs dins el seu discurs aspectes com les pressions exteriors o el perill de pèrdua de sobirania. Considera que és “inevitable” que ho hagi fet, perquè són paraules d’actualitat política. També quan es parla de BPA, ha reconegut. I si es volen denunciar pressions, “i s’acrediten”, s’ha d’actuar “dins la contundència i l’eficàcia”, sempre dins els paràmetres de l’Estat de dret, ha plantejat.

La compareixença de Martí, una bona notícia
En un altre ordre de coses, tots els grups parlamentaris han coincidit a celebrar que el cap de Govern, Toni Martí, comparegui davant la Comissió sobre BPA. Aquesta s’afegirà a la dels accionistes minoritaris, prevista pel 21 de setembre, i a la dels majoritaris, pel qual encara no hi ha data, ha recordat Baró. El president de la Comissió s’ha mostrat obert a establir una data en consens amb els Cierco, tot i que aquesta ha “d’acompanyar el ritme de treball de la Comissió”. És a dir, no pot ser d’aquí a sis mesos, ha plantejat.

Des de l’oposició, López ha manifestat que estan satisfets però ha demanat que compareguin d’altres persones, tenint en compte que l’entorn demòcrata “estava al corrent” de les suposades pressions. Naudi, per la seva part, ha assegurat que la compareixença de Martí dóna un altre sentit a la Comissió, “un nou tarannà”, motiu pel qual ja han comunicat al president que tornaran a assistir-hi.

L’integrant d’SDP també s’ha referit a una possible compareixença de l’exadvocat dels Cierco i president del partit, Jaume Bartumeu. Tant Martí com López han insinuat aquesta possibilitat. Naudi ho troba coherent però ha recordat que quan es tracta de particulars, és a dir, sense càrrec polític, “poden comparèixer si volen”. “Serà una decisió lliure”, ha afegit.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES