L’oposició escaldenca considera que la proposició de llei sobre els entorns de protecció vulnera la Constitució

vendrell-manyosesEls consellers de l’oposició al Comú d’Escaldes-Engordany han votat en contra de la proposició de llei que els comuns volen presentar per modificar la Llei de patrimoni cultural per agilitzar les obres dins dels entorns de protecció. La consellera del PS+Independents, Cèlia Vendrell, ha indicat que el text pot vulnerar l’article 34 de la Constitució, en el qual s’estableix que és l’Estat el que té la competència de conservar el patrimoni cultural, i que per tant els comuns no poden modificar el perímetre de protecció a 20 metres. El cònsol menor, Marc Calvet, ha indicat que entenen la crítica, però que l’objectiu no és desprotegir el patrimoni sinó facilitar que els propietaris puguin fer obres a les seves cases i que no hi hagi ‘arbitrarietats’.

La consellera de l’oposició Cèlia Vendrell ha argumentat que la competència de preservació del patrimoni cultural és del Govern i no dels comuns, i que per tant aquests darrers no poden modificar la legislació. A més, considera que la proposició de llei és un ‘atac frontal’ a la conservació del patrimoni pel fet de voler reduir fins a 20 metres el perímetre de preservació. Vendrell ha indicat que els comuns podrien ser en tot cas ‘més exigents però no al revés’. Per tot plegat, considera que la proposició de llei vulnera la Constitució i confia que un cop arribi al Consell General els consellers ‘la mirin més detingudament i siguin prou valents per no aprovar-la’.

Des de la majoria, el cònsol menor Marc Calvet ha dit que entenen la preocupació de l’oposició, però ha recordat que fa deu anys que els entorns de protecció haurien d’haver estat delimitats i que per tant és molt difícil fer qualsevol obra, per petita que sigui. Calvet ha assegurat que no es pretén desprotegir el patrimoni cultural, sinó ajudar els propietaris de les cases que es troben dins dels entorns. El cònsol ha afegit que volen que els entorns existeixin, però també que ‘estiguin determinats, sapiguem com aplicar-los i que no hi hagin arbitrarietats ni interpretacions a l’hora de donar permís a un projecte o un altre’.

TOTES LES NOTÍCIES