comu-encamp-1Els consellers de l’oposició del Comú d’Encamp, Joan Sans per PS+Independents i Eluska Galdós pel Grup Mixt, han criticat aquest dilluns la lentitud amb què s’està portant la negociació de la reforma de les competències entre els comuns i el Govern. D’una banda, Galdós ha lamentat que ‘després de gairebé 24 mesos no s’hagi arribat a un acord’, que només es parli de conflictes personals i jeràrquics, i que els cònsols només es preocupin de la subjugació i la pèrdua de poder a favor del Govern. Sans ha criticat que ningú sigui capaç de definir quin és l’objectiu final i que tot plegat estigui desorientant la població, i ha proposat que sigui el Comú d’Encamp el que elabori una proposta concreta en contraposició al document que va elaborar el Govern. De la seva banda, el cònsol major d’Encamp, Jordi Mas, ha dit que comparteix una part dels neguits de l’oposició, i ha recordat que els comuns aposten per una fórmula per adaptar les competències que presenten disfuncions però no per un canvi de sistema. Mas, que ha recordat que van ser els comuns qui primer van presentar una proposta, ha afegit però que veu difícil que es pugui acabar la negociació durant aquesta legislatura.

La negociació de les competències entre els comuns i el Govern ha estat un dels principals debats durant la sessió de Consell de Comú d’Encamp d’aquest dilluns. El tema ha sorgit arran d’una pregunta de la consellera del Grup Mixt Eluska Galdós, demanant perquè la proposta feta pel Govern no s’havia analitzat a les comissions permanents del Comú d’Encamp. Galdós ha criticat la lentitud de les negociacions i el fet que no hagin participat els tècnics del Comú per poder elaborar una contraproposta objectiva i concreta.

També ha assegurat que els comuns ‘tenen l’obligació d’arribar a acords i deixar de banda conflictes jeràrquics’, ja que considera que només semblen preocupats per ‘la subjugació i submissió’ envers el Govern, i en canvi ‘haurien d’abandonar els personalismes’ i fer propostes en benefici dels ciutadans. Galdós, a més, ha assegurat que veu impossible que al juny pugui estar tancada la negociació.

De la seva banda, el conseller de PS+Independents, Joan Sans, també veu la negociació ‘a les beceroles’ i ha proposat que la contraproposta dels cònsols surti del Comú d’Encamp, ‘responent amb un articulat concret tal com ha fet el Govern’. També considera que la població està desorientada perquè els comuns ‘ens estan fent ballar el cap’, i ha demanat que s’acceleri la negociació perquè no voldria que es posposés per culpa de la proximitat de les eleccions.

Davant les crítiques, el cònsol major, Jordi Mas, ha reconegut que comparteix el neguit de la minoria, però ha assegurat que van ser els comuns els primers que van presentar una proposta per aclarir cada competència, i ha afegit que hi ha hagut un treball intern de cada departament del Comú en aquest aspecte. Mas ha dit que volen que el debat doni els seus fruits, i ha anunciat una propera reunió per aquest mateix dijous, però ha reconegut que ‘és difícil de dir si durant aquesta legislatura s’acabarà la negociació’.

Jordi Mas també ha apuntat a ‘voluntats econòmiques que no ens han dit’ i que els han fet perdre molt de temps, referint-se a l’acord amb el Govern per congelar les transferències. Sobre aquest aspecte, el cònsol ha indicat que es va acceptar per un sentit de país, però ha recordat que els comuns també tenen les seves necessitats financeres.

Joan Sans i Eluska Galdós també han criticat la proposta del Govern per solucionar el conflicte amb l’ITP. Sans considera que és un pedaç i que ‘algú està provant de marejar la perdiu i algú els hauria de dir que ja n’hi ha prou’, mentre que Galdós ha assegurat que les previsions de Jordi Cinca no tenen cap validesa científica i que la proposta no és viable. De la seva banda, Jordi Mas ha recordat que s’han passat un any presentant recursos i que ara portaran l’afer al Tribunal Constitucional -un punt que ha estat aprovat aquest dilluns en la sessió de Consell de Comú- però que confia que les converses amb el Govern donaran els seus fruits.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada