Els presidents dels grups parlamentaris de l’oposició han criticat, després del discurs del síndic general, Vicenç Mateu, que alguns dels canvis que està patint Andorra estan perjudicant el país. Segon el president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, ‘la mala manera com s’ha fet l’obertura econòmica està perjudicant els professionals del país’. Per la seva banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, ha indicat que tot i coincidir amb la voluntat de crear una nova Andorra, ‘amb l’excusa que calen canvis ens presenten les retallades de la CASS i trobem amenaces a la llibertat d’expressió amb alguna proposició de llei’.

Després del discurs del síndic general, Vicenç Mateu, amb motiu del Dia de la Constitució, el cap de Govern, Toni Martí, i els presidents dels tres grups parlamentaris han valorat les seves paraules. Tots ells han coincidit en part del discurs del síndic, però des de l’oposició han estat crítics amb el camí que està seguint el país.

D’una banda, el president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, ha indicat que de les paraules del síndic en comparteix les referències a mantenir la llibertat, justícia i llibertat, però que en canvi ‘el que no compartim és el diagnòstic’, ja que assegura que el que Mateu alerta com a possible exclusió social, per al seu grup ‘la situació de fractura social ja hi és’. De fet, indica que hi ha dues Andorres i que van a velocitats diferents.

A més, en referència al procés d’obertura econòmica ha apuntat que ‘està portant el perjudici de professionals del país’, perquè opina que s’han trobat mecanismes que faciliten l’arribada d’activitat estrangera ‘que ve en detriment dels professionals andorrans’. Per això, opina que ‘els resultats minsos de l’obertura econòmica el que fan és perjudicar els empresaris i professionals del país, i no aportar noves contractacions ni noves oportunitats per als professionals del país.

D’altra banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, ha assenyalat que ‘és cert que s’ha de construir una nova Andorra, i que requereix l’esforç de tots’, però ha apuntat que ‘ens preocupa que en el marc de la Constitució hi ha drets que constantment es posen en dubte’. Així, ha recordat les retallades de la CASS i també ha fet referència a la darrera proposició de llei presentada pel grup demòcrata per regular el dret a l’honor, la intimitat i la pròpia imatge, que segons Rios pot suposar una ‘amenaça a la llibertat d’expressió’.

Des del grup de la majoria, el president demòcrata, Ladislau Baró, ha alabat les paraules del síndic per la vinculació amb la identitat per tirar endavant una situació de ‘certa incertesa’. També ha compartit amb el síndic la referència a la responsabilitat ‘de tots’ per evitar l’exclusió social, referint-se a tots els actors socials, econòmics i públics per crear riquesa i llocs de treball.

Per últim, el cap de Govern, Toni Martí, també ha celebrat les paraules del síndic, i ha fet referència, concretament, als apunts de necessitat de convivència i integració. Tal com ha indicat Mateu ‘les coses vénen per mèrit’ i el passat d’Andorra es marca ‘per una gran convivència i integració’, però això Martí opina que ‘avui en dia no és ben bé així, i ho hem de retrobar’. El cap de Govern també ha destacat el fet que el síndic sempre doni un caire social al seu discurs, i ha reconegut que l’obertura econòmica ha d’anar encaminada a ‘fer créixer el país, no només econòmicament, sinó també socialment, amb integració i conciliació social’. Ha afirmat que de moment no hi ha exclusió social, però que ‘hem de ser vigilants’.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada