El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha denunciat que Govern continua sense pagar als comuns els diners corresponents a la diferència entre la xifra que havia pressupostat per les transferències del 2017 –amb una congelació que finalment no va ser aprovada al parlament- i el que els pertocava realment segons la legislació vigent llavors. Per això, ha tramitat una pregunta oral de cara a la sessió de control que s’ha de celebrar d’aquí a unes setmanes –el 3 de maig-sobre la qüestió. El polític del PS recorda que són diners que corresponen als ciutadans i vol que l’executiu davant la cambra a complir la seva obligació de transferir-los.

En l’escrit tramitat aquesta setmana a Sindicatura, López recorda, en primer lloc que “el pressupost per a l’exercici 2017 es va aprovar, finalment, sense la congelació de les transferències” que havia previst Govern, “ja que no es van tenir els vots necessaris per a una majoria qualificada al Consell General”. Després, l’executiu “havia anunciat dues alternatives per poder disposar de la partida (…) necessària per pagar les transferències del 2017 que encara es deuen als comuns”. Aquestes eren “o bé presentar un crèdit extraordinari” o bé “incloure una partida específica al pressupost per al 2018”.
El conseller general posa en relleu que “cap d’aquestes dues opcions s’ha acabat finalment adoptant”. Per tant, “el Govern encara no ha transferit aquests diners als comuns”. Per això, pregunta “quan preveu (…) pagar les transferències degudes (…) corresponents a l’exercici 2017”.

López ha recordat que “ja fa un any llarg que es va fer aquesta votació al Consell General, en la qual, per la demora del treball per la reforma de les competències, no hi va haver consens polític per aprovar la congelació”. I, malgrat el temps transcorregut, l’executiu no ha pres cap mesura per assegurar el pagament als comuns de la diferència entre la xifra inicialment prevista si era validada pel ple del parlament i la que realment s’havia de transferir.

El parlamentari socialdemòcrata remarca que “els comuns compten amb aquests ingressos” i que “alguns, fins i tot, han augmentat impostos, preus públics i la pressió fiscal als seus ciutadans”. També ha indicat que “aquests diners corresponen legalment a les corporacions i és una xifra prou important de la qual es pot beneficiar la gent”. Per això, “no entenem el retard a pagar per part de Govern”.

López ha lamentat que “ni es va fer suplement de crèdit el 2017 ni hi havia partida el 2018”. Per tant, “no hi ha notícies”, fet que fa pensar que “podria haver-hi una voluntat o dubte sobre si es tira endavant aquesta qüestió” que, ha posat en relleu, “no ofereix cap dubte des del punt de vista legal”. Per això, amb la pregunta es vol que “Govern es comprometi davant el Consell General a pagar aquests diners”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada