López retreu al Govern la falta d’accions en la lluita contra el contraban

“Tenim un problema amb el contraban i una llei que no ha tingut cap mena d’utilitat”. D’aquesta manera ha volgut expressar el conseller del PS i president suplent del grup parlamentari mixt, Pere López, la seva preocupació pel que creu que han estat set anys sense accions contundents contra el contraban de tabac. Aquestes manifestacions, tot i que els tres parlamentaris del PS han donat suport al projecte de llei de modificació de la Llei de control de les mercaderies sensibles i de la Llei del Codi de Duana, han generat un debat intens entre el Govern i el conseller, en què l’executiu ha defensat les accions que s’han dut a terme i López els ha retret la seva inacció.

D’aquesta manera, el conseller del PS ha emmarcat la modificació de la llei en les negociacions de l’acord d’associació i les queixes de França, un fet que ha estat negat pel ministre de Finances, Jordi Cinca, que ha destacat que “vincular” les accions que el Govern està duent a terme en la lluita contra el contraban a l’acord d’associació i també amb la visita que va fer la setmana passada a Andorra el ministre francès d’Acció i Comptes Públics, Gérald Darmanin, era “un error”. 

López ha destacat el fet que durant set anys el Govern no hagi fet res per modificar la llei de mercaderies sensibles tot i ser conscients que les sancions més greus eren inaplicables ja que eren inassumibles i de fet ha qüestionat el ministre per saber quantes sancions s’havien posat d’aquest tipus, a la qual cosa el titular de Finances li ha respost que cap, tot recordant-li que la lluita contra el contraban “no es fa des d’una sola llei” i, per tant, reivindicant les accions que ha fet l’executiu. Així, ha recordat el canvi al Codi Penal per tipificar com a delicte el contraban i també el reforç de la col·laboració amb els països veïns, a banda dels increments del preu del tabac, sis en els darrers anys. En aquest sentit, Cinca ha remarcat la voluntat del Govern en la lluita contra el contraban i ha afegit que aquesta no ha estat només de l’executiu sinó “del país”, ja que ha recordat les accions que van dur a terme altres governs. D’aquesta manera responia les paraules de López, recordant que el 2010 el PS va intentar impulsar accions contra el contraban. Cinca ha afegit, en aquest sentit, que el Principat és “molt més eficient ara que al 2010” en la lluita contra el contraban perquè la percepció que hi ha també és diferent, a la qual cosa López li ha respost que aquell any “no venia cap ministre francès a estirar-nos les orelles”. En el debat també ha volgut intervenir el cap de Govern, Toni Martí, que ha manifestat que se n’ha de fer una valoració positiva de la visita de Darmanin, ja que França “és un bon aliat” per a Andorra. En aquest sentit, ha remarcat que d’aquesta visita sobresurt les declaracions dient que aquesta voluntat de lluitar contra el contraban no té “res a veure” amb l’acord d’associació i que va felicitar el Principat per la col·laboració amb les autoritats franceses. A més, ha remarcat que digués “que no es posaria en temes fiscals”. “És una visita que cal interpretar en positiu” i no com una “estirada d’orelles”. “Vostè creu que els han de felicitar per tenir una llei que no es podia aplicar?”, li ha etzibat López.

La resta de grups han destacat, de la mateixa manera que ho ha fet el ministre, que la modificació de la llei de mercaderies sensibles serveix per ampliar la definició de mercaderies sensibles, que s’actualitzin les obligacions comptables, que s’adapti el règim sancionador o que s’estableixin nous requisits per a l’expedició de llicències. Cinca ha remarcat que calia adaptar la llei anterior, del 1999, a les necessitats actuals i que suposa “un pas més en la lluita contra el contraban”. 

D’altra banda, en la sessió de Consell General celebrada aquest dijous també s’ha aprovat per assentiment la ratificació de l’acord entre Andorra i Espanya perquè els familiars dependents de personal diplomàtic, consular, administratiu i tècnic de missions diplomàtiques, oficines consulars i representacions permanents puguin tenir activitats professionals remunerades. La ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, ha destacat que aquests familiars no tenen dret a treballar en els països receptors del personal diplomàtic i que per aquest motiu la prioritat de l’executiu és signar acords bilaterals als països on hi ha representació diplomàtica. De manera paral·lela, ha dit, es treballa en la llei del cos diplomàtic.

TOTES LES NOTÍCIES