López qualifica “d’inacceptable” la negativa de l’AREB a comparèixer davant la comissió especial

El  conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha criticat l’ocultisme que, al seu entendre, s’ha tingut a l’hora d’explicar la situació dels actius en renda variable dels antics clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) que han estat traspassats a Vall Banc. El parlamentari ha lamentat que hagi calgut una pregunta oral al Consell General per posar fi, ni que sigui momentàniament, a la “manca de transparència” sobre aquesta qüestió que, ha recordat, afecta moltes persones que, al llarg dels darrers mesos, han tingut molt poca informació de la situació dels productes financers que tenien contractats a l’entitat ara intervinguda. També ha criticat amb duresa la negativa dels responsables de l’Agència de Resolucions d’Entitats Bancàries (AREB) a comparèixer davant la comissió especial per donar explicacions de la situació.

De fet, les incògnites encara es mantenen, ja que encara no hi ha una data perquè arribi la solució definitiva. Així ho ha admès el ministre de Finances, Jordi Cinca. A preguntes de López, ha explicat que els productes els té custodiats una entitat suïssa que, però, no accepta traspassar-ne la titularitat de BPA a Vall Banc. En total, estarien afectats uns 500 milions d’euros en actius i, des del Govern, no s’ha volgut donar cap calendari perquè quedin alliberats, ja que “no està a les nostres mans”.

López ha criticat “l’absoluta manca de transparència i d’informació” que envolta l’assumpte, tant per part del Govern com des d’organismes com l’AREB i l’INAF. Del primer, ha lamentat, “fa mesos que no se’n sap res” i el segon, ha retret, “tampoc dóna informació”. Sobre l’AREB també ha estat molt dur a l’hora de parlar del fet que el seu màxim responsable, Albert Hinojosa, hagi refusat la demanda de compareixença feta per la comissió especial per a la prevenció del risc i l’estabilitat financera. “És inacceptable”, ha afirmat, tot recordant que “és un organisme que es deu al control parlamentari, i més en un moment com l’actual”.

El conseller socialdemòcrata ha recordat que ja fa set mesos de la creació de Vall Banc i que, malgrat el “silenci” de tot aquest període “no s’ha trobat solució”. Per això, ha argumentat que la possibilitat d’entorpir les negociacions no és una excusa vàlida per justificar l’opacitat que s’ha tingut sobre aquest tema. “Dubto que donar informació pugui dificultar les converses”, ha apuntat, “no és de rebut tenir-la amagada”. A més, ha mostrat inquietud per la possibilitat que “aquesta manca de diligència pugui comportar conseqüències”.

Relleu ministerial
Un altre dels temes abordats en la sessió ha estat la tardança del cap de Govern, Toni Martí, en trobar un ministre que pugui fer-se càrrec de la reforma de la Funció Pública –tot just el dimecres va anunciar el nomenament d’Eva Descarrega-. López ha apuntat que el motiu que s’hagi trigat tant és la “falta de compromís” per part de la gent afiliada a Demòcrates per Andorra. “Hi falta implicació política”, ha afirmat, tot lamentant que “no hi ha cap persona del partit al capdavant de les grans reformes que fa anys que anuncien”.

Per al parlamentari socialdemòcrata, l’elecció de Descarrega, que segons ha reconegut Martí no és militant del partit ‘taronja’, “evidencia que a DA no hi ha gent preparada per fer bé les coses”. A més, López ha tornat a posar en dubte que les grans reformes promeses pel polític escaldenc acabin realment concretant-se. “És perfectament capaç d’acabar la legislatura sense haver-ne fet cap”, ha alertat. Un argument a favor d’aquesta possibilitat, ha apuntat, és el fet que el Govern ja ha incomplert la resolució aprovada en el Debat d’Orientació Política del 2015, que li instava a tenir ja avançat un nou text de regulació de la funció pública. “La ministra arriba dos mesos tard a fer una reforma que ja hauria d’estar engegada”, ha manifestat.

Durant la sessió, i a preguntes d’altres formacions, el Govern ha volgut justificar el fet que estigui buscant personal pel departament d’Estadística a l’estranger per la dificultat de cobrir aquestes places amb gent del país. Els consellers del PS han intervingut per posar en relleu, en paraules de Rosa Gili, que aquesta situació és fruit de la precarització de la funció pública engegada per DA. “Estan recollint els fruits dels canvis legals que han fet”, ha indicat. Per la seva banda, López ha remarcat que “el mateix Cinca accepta que l’oferta no és prou competitiva pels andorrans que hi podrien optar”. També ha lamentat el recurs excessiu de DA a persones no andorranes per a càrrecs importants, tot posant l’exemple del cap de gabinet jurídic, a qui ha acusat de “ser algú que no coneix les lleis andorranes” i també de “fer informes a dictat de Govern”.

Text i foto: PS

TOTES LES NOTÍCIES