El  conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha expressat la “decepció” causada pel criteri desfavorable de Govern a la proposició de llei de llibertat sindical tramitada per la formació al Consell General. A més, ha afirmat que, vista aquesta valoració i els detalls que han transcendit dels textos laborals que vol impulsar Demòcrates per Andorra (DA), al seu entendre, l’executiu i DA “no volen que a Andorra hi hagi sindicats”. A més, ha lamentat que l’aposta ‘taronja’ sigui per un model de legislació laboral i de relacions entre treballadors i empresaris “que ha fracassat” i que està “dissenyat” per evitar l’existència d’organitzacions sindicals fortes.

El parlamentari socialdemòcrata no ha amagat la “decepció” que suposa el criteri de Govern sobre la llei de llibertat sindical, publicat aquest dimecres al Butlletí del Consell General. Des de l’executiu, s’emet una valoració “desfavorable” al text. Per a López, “un cop més queda clar que la dreta andorrana, representada per DA, no vol que al país hi hagi sindicats”.

Aquesta afirmació, a més, es veu reforçada si s’analitzen els esborranys dels tres textos laborals treballats per la formació ‘taronja’ i dels quals ja han transcendit uns primers detalls que generen en el si del PS una important “preocupació”. I és que, ha explicat el conseller general, “presenten un projecte alternatiu, diferencial del nostre, que reprèn el que ja va fracassar el 2008, dissenyat de forma expressa per perquè els sindicats no siguin una realitat al país”. El parlamentari ha alertat que la figura dels representants dels treballadors per la qual sembla apostar DA “dins del món sindical que pot ser fins i tot problemàtica per a l’activitat sindical, ja que en alguns casos s’acaben convertint en corretja de transmissió de l’empresari als assalariats però no tenen força efectiva per aconseguir millores”.

López no ha amagat el fet que algunes de les mesures contemplades a les tres lleis generen inquietud, com ara l’abaratiment de l’acomiadament improcedent, la reducció dels terminis de preavís per als comiats o la reducció del cost de les hores extraordinàries. “Pel que veiem, retallen per tots els àmbits els drets dels treballadors, ja sigui en l’exercici del seu treball quotidià o en les prestacions”, ha manifestat. També ha expressat “dubtes” amb el contracte específic per l’allargament de la vida laboral, tot advertint que “pot precaritzar més” la situació d’alguns assalariats als quals els queden pensions molt baixes.

Valoració de la liquidació pressupostària

En la seva compareixença davant els mitjans de comunicació, el conseller general del PS també ha expressat els dubtes que ha aixecat alguns dels punts de la liquidació pressupostària del Govern per l’exercici 2016. En aquest sentit, López ha alertat de l’increment de l’endeutament registrat en el document: 931,12 milions d’euros a 31 de desembre en comparació als 903,8 que hi havia l’1 de gener, dada que, segons ha apuntat, contrasta amb “la presentació triomfalista” feta pel ministre de Finances, Jordi Cinca.

“El Govern ha d’explicar els motius pels quals l’endeutament global ha crescut prop de 27 milions”, ha reclamat el parlamentari socialdemòcrata, que també alertat d’una forta pujada dels impostos pendents de pagament: han passat de 43 milions a més de 68. “Tampoc sabem per què”, ha lamentat.

El president del grup mixt ha criticat, a més, que des de l’oposició no s’ha pogut tenir accés a la liquidació pressupostària fins al dimarts 4 d’abril, quan la llei estipula que el document ha de ser tramès al Consell General com a molt tard el 31 de març.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada