López expressa “dubtes raonables” sobre l’existència dels informes que avalin la reforma comunal

El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha assegurat tenir “dubtes raonables” de si el Govern disposa d’informes jurídics que avalin la constitucionalitat de la reforma de la llei de competències i la de transferències dels comuns. El parlamentari ha posat en relleu que, fins ara, aquests estudis ni s’han transmès als grups ni s’han fet públics, malgrat que tots dos textos legals ja estan a la comissió de Finances. També ha volgut remarcar la necessitat que la persona a qui s’hagi encarregat sigui de “reconeguda perícia” en “l’àmbit constitucional” i que no es pugui posar en qüestió la seva independència. Per tot això, López ha tramitat una pregunta urgent sobre l’assumpte que el Govern haurà de respondre dijous vinent al ple de control que s’ha de celebrar al Consell General.

En l’escrit entrat aquest dimarts a Sindicatura, el conseller general del PS recorda “en les reunions a tres bandes mantingudes en relació a la reforma de competències i transferències es va manifestar (…) dubtes en relació a l’encaix jurídic i constitucional d’algunes de les reformes que es proposaven”, comentaris fets tant per part d’alguns comuns com Andorra la Vella, Sant Julià o La Massana com des de la formació socialdemòcrata. També apunta que “en la junta de presidents celebrada el 4 de juliol es van tornar a manifestar per part del PS dubtes en aquest sentit” i que “l’informe encomanat pel comú de Sant Julià” els ha ratificat i “fins i tot, els ha ampliat, més quan aquest ve signat per una persona de molta reputació i gran coneixedora de la nostra Constitució”.

López continua posant sobre la taula que “el Govern no ha lliurat encara a hores d’ara cap informe que acrediti l’encaix jurídic i constitucional de les reformes que es proposen, tot i haver anunciat en diverses ocasions que faria arribar” aquests estudis. Tot això, indica, “no fa més que generar dubtes tant en relació a l’estat d’elaboració dels esmentats informes com del seu contingut”. Per tant, pregunta “qui està elaborant els informes”, “ en quina data es van encomanar” i “per què el Govern no ha estat capaç de lliurar-los amb major anterioritat”.

El conseller general socialdemòcrata ha volgut posar en relleu que “fa setmanes que el Govern anunciat que tenen aquests informes” però “no se’ns han lliurat ni fet públics”. Per això, “tenim dubtes raonables que existeixin i que avalin la reforma que es vol tirar endavant”. En aquest sentit, el parlamentari recorda que serien de gran utilitzat ara que les dues lleis estan ja sobre la taula de la comissió de Finances del Consell General. “Ens agradaria poder disposar-ne per analitzar-los i que el debat fos sobre el seu contingut”, ha manifestat.

López també ha volgut destacar el fet que l’informe encarregat pel comú de Sant Julià el va fer el jurista Miguel Ángel Aparicio, que compta amb un prestigi important en l’àmbit dels estudis vinculats a la Carta Magna del Principat. “Davant la persona que signava l’estudi encomanat pel comú, el de Govern ha de venir avalat per una persona de prestigi, amb reconeguda perícia en l’àmbit constitucional i de qui no hi hagi cap mena de dubte de la seva independència”, ha reclamat.

(Text: PS)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *