López: “El balanç de dues majories absolutes de DA ha estat fracturar la societat andorrana”

“El balanç de dues legislatures de Demòcrates per Andorra amb majoria absoluta ha estat que han fracturat la societat”. Així de contundent s’ha mostrat el conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López durant el debat al ple del parlament de la llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges, text que ha estat aprovat però que, ha deixat clar, no servirà per solucionar la greu problemàtica que es viu al mercat de lloguer, ja que no conté cap mesura intervencionista i manté la “negligència” de “confiar la política d’habitatge al mercat”.

Durant el debat del text, el polític socialdemòcrata no ha estalviat crítiques a la gestió de DA, tant en l’àmbit concret del mercat de lloguer com en altres punts. Per a López, amb l’aprovació del text “es consuma el fracàs més gran de la política de DA”, ja que queda en evidència la seva “no gestió” en aquest punt, que sumat a “les retallades en pensions i en condicions laborals han fracturat la societat; aquest és el seu balanç”.

Sobre la llei en concret, el conseller general ha remarcat que “és més que evident la mana d’efectivitat de les mesures” i ha apuntat que “en cap cas es pot dir que siguin urgents”. En aquest sentit, ha recordat que el mateix cap de Govern, Toni Martí, “ha hagut de rectificar en el seu discurs de Nadal”. Per a López, el gran problema és que des de DA “han tingut la negligència de confiar la política d’habitatge al mercat i no volen cap mesura que hi intervingui”. Així, “sense aquests eixos, la solució és impossible”. També ha avançat que el PS fa temps que treballa en mesures en aquest sentit –a banda de les propostes ja apuntades com un registre de la propietat, concertació entre sector públic o privat o congelació de l’IPC- que es presentaran al programa electoral.

Un dels aspectes criticats per López ha estat la manca d’informació amb què Govern vol afrontar la situació, fet que li ha portat a presentar “propostes poc preparades i, en alguns casos, descabellades”. Així, ha lamentat que “encara no sabem de quants pisos buits parlem i així no es pot trobar solucions”, al mateix temps que es continua “refusant crear un registre de la propietat”. Al seu entendre, aquesta actitud només pot qualificar-se com a “negligent”. Per al parlamentari, “quan ha tocat escollir entre inversors o els ciutadans, vostès s’han posicionat clarament al costat dels primers”. També ha lamentat el “tarannà intransigent del ministre”, de qui va recordar que “fa uns mesos ens va dir que de l’habitatge se n’ocupava ell” i, per tant, “no estem en les millors mans”.

La llei ha estat aprovada al ple del Consell General. Ha tirat endavant, però, únicament amb els vots dels quinze consellers de DA, que un altre cop s’ha quedat sola a la cambra.

Suport a la fundació Escola de Meritxell

La sessió de Consell també ha servit per aprovar la llei que crea la Fundació Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell. El text ha comptat amb el suport del PS, amb l’excepció de l’article on s’estipula la composició del patronat de l’ens. En primer lloc, López ha criticat que hi figura com a un dels membres permanents la CASS en comptes del ministeri de Salut. “Quin paper se li vol donar? Qui ha de regir el patronat és Govern i la CASS és un finançador de serveis que, de fet, ja està prenent massa decisions, més de les que li toquen”, ha apuntat. També ha lamentat que s’ha reduït el nombre de representants dels pares o tutors dels usuaris i que s’hagi refusat mantenir-ne dos, tal com proposaven els socialdemòcrates, fet que “donaria més equilibri a l’òrgan i no afectaria el seu funcionament”.

Més enllà d’aquests retrets, el PS ha donat suport al text. López ha destacat que alguns dels canvis proposats via esmena per la formació, com ara la contractació d’una auditoria de qualitat o establir que el patronat faci informes sobre la política de preus dels serveis, han estat acceptades durant el treball del projecte legislatiu en comissió.

La sessió també ha accepta prendre en consideració la proposició de llei dels actius virtuals. El PS s’hi ha abstingut, ja que, com ha explicat Gerard Alís, malgrat ser “encertat fer aquesta regulació”, es tracta d’un àmbit delicat i “a aquestes alçades, és complicat treballar correctament aquest text”.

TOTES LES NOTÍCIES