López diu que un criteri negatiu a la proposició de llei complicaria molt l’inici de la legislatura

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha manifestat aquest dijous en roda de premsa que un criteri negatiu del Govern a la proposició de Llei per permetre destinar un percentatge del Fons de Reserva de Jubilació a habitatge “enrariria molt i complicaria molt aquest inici de la legislatura”.

“No podem ajornar més la presa de decisions” per trobar solucions a la problemàtica de l’habitatge, que és una qüestió que preocupa la ciutadania, ha reclamat el president del grup parlamentari. En aquest punt, i en relació al criteri del Govern que s’ha de fer públic demà, López ha advertit que “no es pot demanar al PS col·laboració en salut, pensions, amb Europa, i quan hi ha un proposta d’aquest nivell sobre la principal preocupació del país tancar-se en banda i donar-li carpetada en primera instància”.

Així, ha demanat que es faci un criteri “que deixi la porta oberta” i que el text es pugui millorar en el seu treball en comissió. De fet, López ha reconegut que la proposició “és millorable i esmenable”, com han fet notar els representants de la CASS, encara que els comentaris rebuts “no afecten l’essència” de la proposició de llei.

 

Precampanya electoral portuguesa

Paulo Pisco, diputat del PS portuguès i representant dels residents portuguesos a l’estranger, ha estat convidat per Pere López a fer un acte de precampanya per a les pròximes eleccions parlamentàries a Portugal, que tindran lloc el 6 d’octubre, amb l’objectiu de fomentar la participació dels residents de nacionalitat portuguesa.

Així, tant Pisco com López han subratllat la importància d’aquests comicis, tant per a Portugal com per Andorra, ja que quan han governat els socialdemòcrates a Portugal les relacions entre els dos països s’han enfortit: l’any 2000 es va signar el conveni a nivell educatiu que va permetre l’ensenyament del portuguès a les escoles del país, el 2007 es va incorporar Portugal al conveni trilateral que té efectes positius tant als residents portuguesos a Andorra i que ha obert portes als andorrans a Portugal, i el 2018 es va concloure el conveni per evitar la doble imposició. Per contra, amb govern de centre-dreta es va tancar l’ambaixada i la secció consular.

En relació a aquest darrer punt, Pisco ha explicat que sempre ha defensat que el consolat “estigui a l’alçada de la importància de la comunitat portuguesa d’aquí”, i ha afegit que en la propera legislatura hi podria haver canvis en aquest sentit.

El diputat portuguès també ha exposat que hi ha uns 7.000 residents amb dret de vot i que s’espera que els que exerceixin el seu vot es tripliquin en relació a les darreres eleccions, quan va votar un miler dels electors portuguesos residents a Andorra.