López diu que el PS no ha fet l’oposició necessària els darrers mesos però afirma que són fidels al programa

El futur primer secretari del Partit Socialdemòcrata, Pere López, ha opinat, en el marc del congrés extraordinari del partit, que els darrers mesos no s’ha fet l’oposició necessària. Ha indicat que la situació del partit ha perjudicat a l’exercici polític, però ha assegurat que ‘ens mantenim molt fidels al nostre programa’, i que basant-se en les ponències que es debaten aquest dissabte reprendran la feina d’oposició al Govern.

López ha assegurat que per al PS el seu adversari polític continua sent el Govern de Demòcrates per Andorra, i ha indicat que la relació amb els que han marxat del partit dependrà de la política que ells segueixin. Ha defensat que ‘nosaltres ens mantenim fidels al nostre programa electoral’, i que ‘si hi ha companys que entenen que cal una política descafeïnada és la seva opció, però nosaltres no ho pensem’.

Així, qui serà a partir d’aquest vespre el primer secretari del partit, ha afirmat que la ideologia de centre esquerra del partit es manté i que el debat de les ponències presentades al partit servirà per guiar les accions que aquest haurà d’emprendre. Quant a la situació del grup parlamentari, ha indicat que el més probable és que en els propers dies es reuneixi el comitè directiu per determinar com reestructurar-lo.

Ponències presentades

La setantena d’assistents al congrés extraordinari del Partit Socialdemòcrata d’aquest dissabte han escoltat la presentació de les onze ponències presentades per les comissions i membres dels partit. El debat, però, tindrà lloc a la tarda, a porta tancada, i serà quan els militants faran les seves aportacions i votaran l’adopció de les resolucions proposades en els escrits.

La primera de les ponències presentades aquest dissabte ha estat la del comitè local d’Ordino, sobre la necessitat de millorar les eines de comunicació amb els ciutadans i els militants del partit per a una bona ‘comunicació interna’. En aquesta, Carolina Poussier ha parlat de les múltiples iniciatives ciutadanes en favor de la defensa de drets, i també la percepció ciutadana del paper dels polítics, que ha afirmat que cal modificar.

Pere López, per la seva banda, ha presentat dues ponències, una sobre fiscalitat, on s’ha centrat en la proposta que es vol fer d’IRPF, amb una retenció esglaonada del 10% a partir de 40.000 euros anuals i fins al 20% per als superiors a 115.000 euros anuals. L’altra ponència que ha presentat s’ha centrat en la demanda d’un procés d’eleccions primàries al partit per triar el seu candidat a les eleccions generals.

Les altres ponències presentades i que es debatran aquesta tarda són la referent a la inversió estrangera al Principat, sobre la que David Rios ha destacat la necessitat de potenciar la inversió al país sense basar-se només en l’atractiu fiscal. En nom de la comissió de Lesbianes, Gays, Bisexuals i Transexuals, Joantan Fontan ha presentat una ponència centrada en igualar els drets dels homosexuals als dels heterosexuals, tant pel que fa al matrimoni, com als drets d’adopció, etc. A més, també ha tractat la necessitat de disposar d’un sistema sanitari que contempli la disfòria de gènere.

Francesc Rodríguez ha estat l’encarregat de presentar la ponència de la comissió d’Afers Polítics i Jurídics, que ha demanat que durant aquest any s’organitzin debats per establir posicionaments sobre temàtiques com la doble nacionalitat, la llei electoral i d’altres. Per la seva banda, Jesús de Tena, ha defensat la ponència sobre la CASS amb propostes concretes sobre la modificació del sistema sanitari i les esmenes a fer quan es presenti la modificació de la llei de la CASS.

TOTES LES NOTÍCIES