El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha defensat la necessitat que els esportistes joves puguin compatibilitzar la necessària exigència dels seus entrenaments amb els estudis. Es tracta, ha recordat, d’una reivindicació posada sobre la taula en els darrers anys per moltes federacions però també pel mateix col·lectiu de joves i que, ara, la formació ha recollit i intentarà incloure en la nova llei de l’esport del Principat d’Andorra, a tràmit parlamentari, en cas que no prosperi l’esmena a la totalitat que s’ha de debatre dijous. El parlamentari ha destacat aquesta proposta en la carta que ha volgut enviar a les entitats esportives per explicar les iniciatives que sobre el text legal s’han tirat endavant des de la bancada socialdemòcrata.

Justament, una de les 28 esmenes parcials presentades al text fa referència a la necessitat que, des del Govern, s’adoptin “mesures específiques de suport als esportistes promeses”. Entre elles, la de “promoure disposicions i acords que permetin (…) compaginar l’activitat esportiva amb el desenvolupament i el bon resultat dels seus estudis”, com ara “preveure adaptacions específiques o generals de l’horari escolar per la planificació d’entrenaments o de projectes d’esport-estudi”. També s’apunta la possibilitat d’establir “ajuts que s’assignin a les federacions (…) per a esportistes amb aquesta qualificació” o “fixar exempcions de requisits específics, exigits per a l’accés a l’ensenyament de l’esport, de la forma que es determini reglamentàriament”.

Des del PS el que es proposa és “regular mesures de foment de l’esport promesa”, tot posant en relleu que es recullen “demanes permanents” fetes per moltes federacions, en el sentit d’impulsar “projectes d’esport-estudi i d’adaptació dels horaris escolars amb caràcter general o per a esportistes seleccionats” per les diferents entitats. El conseller general, a més, ha recordat que el tema va ser abordat en la darrera edició del Consell de Joves, així com en una altra d’anterior.

López ha remarcat que bona part de l’argumentari d’aquell text és compartit des del PS. Així, ha apuntat que “hi ha molts alumnes que practiquen activitats esportives” però que, en canvi, no poden beneficiar-se de plans com els que ja existeixen especialment en l’àmbit de l’esqui. La proposició buscava “acabar amb un greuge” amb relació als joves que no practiquen l’esquí d’alta competició a la vegada que facilitaria la seva dedicació a altres modalitats. L’esperit d’aquest text és recollit en gran part per l’esmena presentada des del PS.

López ha destacat que la situació andorrana és molt diferent de la que es viu a Estats propers. “En territoris veïns, els horaris acostumen a ser intensius, si més no uns quants dies a la setmana”, ha apuntat. Al seu entendre, la proposta del PS donaria resposta a “una demanda que té una incidència social”. Això es pot comprovar, al seu entendre, tant pel fet que “hagi estat debatuda dos cops al Consell de Joves” com perquè “són molts els entrenadors i federacions que ho plantegen com a necessitat per poder pujar el nivell competitiu”.

Text i foto PS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada