López critica les diferències ‘entre el que es legisla i el que deia el programa electoral de DA’

El primer secretari del Partit Socialdemòcrata, Pere López, ha criticat, aquest dimarts, les diferències que hi ha entre el que es legisla i el que es deia al programa electoral de Demòcrates per Andorra. López ha fet aquesta observació en referència a la proposició de llei de serveis socials i sociosanitaris, que es basa en el principi de la corresponsabilitat entre els ciutadans i l’Estat, mentre que el programa electoral de DA es comprometia a elaborar una llei que regulés l’accés als serveis i prestacions socials ‘sota la responsabilitat dels poders públics’. A més els socialdemòcrates no comparteixen el fet que s’hagi de recórrer als familiars per consanguinitat abans que a l’Estat, així com que es pugui demanar signar un reconeixement de deute a l’Administració quan es percep una prestació familiar.

La roda de premsa setmanal del Partit Socialdemòcrata s’ha centrat, aquest dimarts, en la proposició de llei de serveis socials i sociosanitaris de Demòcrates per Andorra. Segons ha indicat el primer secretari del partit, Pere López, consideren que ‘DA no està legitimat per fer un canvi d’aquesta magnitud sobre aquesta qüestió que afecta l’Estat del benestar, perquè el contingut del seu programa electoral era contrari al que ara s’intenta legislar’. Així, el socialdemòcrata s’ha referit al fet que el programa electoral demòcrata anunciava l’elaboració d’una llei d’atenció social basada en el principi de la responsabilitat dels poders públics en relació amb les mancances socials que puguin patir els col·lectius més vulnerables’. En canvi, la proposició de llei entrada a tràmit parlamentari es fonamenta en la corresponsabilitat entre l’Estat i el ciutadà.

A més del desacord perquè la proposició de llei sigui diferent al que es prometia al programa, López també considera que la llei és ‘injusta i insolidària’. Sobretot ha insistit en el fet que el text ‘retalla el paper de l’Estat’ i fa responsables als familiars en cas de necessitat. Així, els socialdemòcrates consideren que s’hauria de poder demanar responsabilitat als familiars que conviuen al mateix nucli, però no per consanguinitat, ja que ‘generarà patiments’ i pot suposar que algunes persones s’hagin de fer càrrec de familiars amb els que no tinguin relació o amb els que tinguin una mala relació’. López ha opinat que aquesta modificació s’até a ‘criteris economicistes’.

La proposició de llei de serveis socials i sociosanitaris tampoc convenç als socialdemòcrates pel fet que permet a l’Administració demanar que se signi un reconeixement de deute quan es rebi una prestació familiar.

D’altra banda, el text diferencia entre les prestacions garantides i les que només es garantirien ‘si hi ha dotació pressupostària’. López ha criticat que entre aquestes hi hagi algunes com la teleatenció domiciliària de les persones grans, el servei a infants amb dificultats o el servei telefònic d’urgència en casos de maltractament o abandonament d’infants, i ha indicat que ‘entenem que són essencials i no poden ser susceptibles a què no es puguin prestar’.

TOTES LES NOTÍCIES