Pere López, conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) ha acusat Demòcrates per Andorra de voler crear “federacions de primera i de tercera” amb la nova llei de l’esport, que es votarà dijous al ple del parlament. Així, s’ha mostrat molt crític amb els criteris que el text estableix per repartir les subvencions, centrats de forma important en els resultats aconseguits i en la vinculació amb la muntanya i l’alpinisme, fet que provocarà que entitats d’altres modalitats perdin molts recursos. Per intentar evitar-ho, el parlamentari ha presentat fins a sis reserves d’esmena a debatre al ple i que persegueixen introduir altres criteris com ara el foment de l’esport de base, d’hàbits saludables, l’impuls de competicions o la inclusió social.

López ha presentat en roda de premsa aquestes reserves d’esmena, un total de sis. Cinc d’elles volen introduir a la llei criteris addicionals al del text original a l’hora de decidir la distribució de les subvencions esportives. En aquest sentit, López ha explicat que, des del PS, “defensem una sana convivència entre l’esport d’elit i competitiu i el de base” però “ens preocupa que una excessiva focalització” en el primer “es mengi els recursos” pel segon i, per tant, “posa en qüestió que l’esport pugui realitzar de forma completa totes les seves funcions i el seu important paper dins la societat”.

El conseller general del PS ha recordat, amb dades a la mà, l’evolució d’aquests ajuts des de l’arribada de DA a Govern. Així, entre el 2011 i el 2017, els diners destinats a federacions d’esports alpins han estat els únics que s’han incrementat mentre que d’altres entitats han vist reduïda la seva transferència, en alguns casos fins a un 20%. Amb la nova llei, ha denunciat, “no es fa res més que consolidar de forma legislativa el que s’ha vingut fent” i, per això, tenim la “preocupació que es creïn federacions de primera i de tercera”.

López ha apuntat que entre les federacions perjudicades hi ha les que s’ocupen de pràctiques tan importants com l’atletisme, la natació o la gimnàstica, que mouen a diari molts i molts nens i que, els darrers anys ha vist ja retallades les seves subvencions. “Ja tenim avui dia moltes entitats que tenen moltes dificultats financeres. Amb aquesta llei, el seu futur és més aviat negre. La tendència a venir si DA decideix les subvencions és que no hi ha cap altra via que seguir incrementant les subvencions a un conjunt de federacions i es menjarà el pressupost per a la resta”, ha advertit.

Per això, primer amb les esmenes i ara amb les reserves d’esmena, des del PS “proposem incloure altres aspectes que també són importants, com un programa de competicions o calendari d’activitats” o també el foment d’hàbits saludables, en cap cas, ha remarcat, sense suprimir els criteris ja marcats al text perquè “volem la convivència de l’esport d’elit i el de base”. Es tracta, ha indicat, de “consideracions importants si s’entén l’esport com a una necessitat social i que la seva pràctica és bona pel conjunt dels ciutadans”. I és que, ha afirmat, “l’esport es transversal per definició” i, per tant “centrar-se només en resultats és un error”, ja que “és formació, educació, integració i moltes més coses”.

Una altra de les reserves d’esmena és la que proposa la supressió de la fundació de l’esport i que sigui el ministeri qui mantingui la coordinació. “La creació continuada de nous òrgans gestiona més despesa i també és una manera de buidar de continguts els ministeris. És una línia que no compartim”, ha declarat el conseller general socialdemòcrata.

Text PS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada